Vybíráme styl: Rustikální kuchyně

Vybíráme styl: Rustikální kuchyně

Každý máme své místečko, kde se uklidňujeme od každodenního shonu. Pro někoho je to fitcentrum, pro jiného kino, mnozí spojí příjemné s užitečným a relaxují v kuchyni. V rustikální kuchyni budete mít každý den pocit, že jste na dovolené na klidném venkově někde v Provence. Rustikální kuchyně působí velmi útulně a do interiéru přináší s dotekem venkova také romantický nádech. Přesto si ale stále zachovává svou francouzskou eleganci.

Jaké materiály se hodí do rustikální kuchyně

Tento styl si jistě oblíbí každý milovník přírody. Mezi nejpoužívanější materiály v rustikálních kuchyních se totiž řadí vyžezávané a frézované dřevo, u desky pak kámen. Jen těžko byste tady hledali nějaký plast. Kuchyňská linka a skříňky bývají velmi detailně řemeslně zpracované a nezřídka jsou v nich dokonce vyřezávané vzory. Mimo uzavřených kuchyňských skříněk jsou oblíbené i prosklené kuchyňské skříňky a zcela otevřené police, na kterých vyniknou i ozdobné keramické hrníčky, ruční mlýnky na kávu nebo měděné hmoždíře. Dekor dřeva bývá matný, často s patinou, broušený, může působit i jako ošoupaný či popraskaný. Právě tyto detaily mohou dodat celému prostoru na autentičnosti. Co se týče výběru spotřebičů, velmi praktické jsou ty vestavěné, které mají dvířka sladěné se zbytkem kuchyňské linky a nenarušují tedy celkový design kuchyně.

Barevnost inspirovaná přírodou

Rustikální kuchyně působí velmi vzdušně, otevřeně a útulně. Je to dáno i barvami, které v ní najdete. Největší zastoupení mají světlé přírodní barvy, převážně bílá, písková a nejsvětlejší odstíny žluté, modré a zelené. V přírodě se inspirují i doplňující barvy ─ používají se zemité tóny hnědé a zelené. Velmi oblíbená je i fialová, která skoro nahradí pohled z okna na levandulové pole v Provence. Bát se ale nemusíte ani kostkovaných nebo květinových vzorů. Výhodou rustikálních kuchyní je naprosto jednoduchá údržba a jistě oceníte i to, že na matných plochách takřka nejdou vidět otisky prstů.

Doplňky podtrhující rustikální styl

Celkový dojem z rustikální kuchyně povýší na novou úroveň použití vhodně zvolených doplňků. Kromě už zmíněných stylových hrníčků a mlýnků udělají dojem i květináče a vázy s živými či sušenými květinami, nebo velmi oblíbené a praktické proutěné koše, ošatky a jiné doplňky. Důležité je dbát na použití přírodních materiálů, tedy dřeva, kamene a textilu (len, vlna), z kovu nejlépe poslouží měď a bronz.

Přestože vše může působit starým dojmem, o životnost rustikální kuchyňské linky se nemusíte bát. Používáme jen ty nejkvalitnější materiály a kuchyňská linka i další vybavení má životnost i odolnost stejně dlouhou, jako moderní kuchyně v ostatních stylech. Ozvěte se nám a vytvoříme kuchyni na míru přesně podle vašich představ.