Jak propojit kuchyň s obývákem?

Jak propojit kuchyň s obývákem?

Pokud vás čeká rekonstrukce nebo stavíte nový dům, zvažte možnost propojení kuchyně a obývacího pokoje. Toto řešení je velmi praktické a v posledních letech se těší čím dál větší oblibě – od kuchyňských koutů v malých bytech, až po prostorné kuchyně v rodinných domech. Jaké jsou výhody a nevýhody spojení kuchyně s obývákem a jak tyto dvě místnosti propojit tak, aby vypadaly naprosto perfektně?

Výhody a nevýhody propojení obývacího pokoje a kuchyně

Díky spojení se vytvoří jeden velký a vzdušný prostor, což je nejen moderní a stylové, ale zároveň velmi pohodlné. V kuchyni trávíte velké množství času a jistě oceníte, když při přípravě večeře uvidíte na děti, aniž byste měli strach, co zrovna provádějí. Díky propojené kuchyni s obývákem se nebudete cítit odstrčení ani v případě, že máte návštěvu, se kterou si chcete povídat, ale zároveň chystáte občerstvení a nápoje. Nic vám neunikne, ani nic nespálíte, když budete odbíhat do obýváku.

Přestože si většina lidí nemůže spojení kuchyně a obýváku vynachválit, je nutné si uvědomit i nevýhody, které může přinést. První z nich je hluk – je možné, že vás budou u vaření rušit křičící děti. Ale krájení, mixování, zapnutá myčka či digestoř také mohou rušit vašeho partnera sledujícího oblíbený pořad v televizi. Nepříjemné můžou být i pachy, které se z kuchyně dostanou do obýváku, obzvlášť při smažení.

Jak propojit obývák s kuchyní

Aby byl dojem z propojení dokonalý, je potřeba vytvořit jednotný a sladěný styl – rustikální kuchyně spojená s obývákem ve skandinávském stylu moc parády neudělá. Veškerý nábytek by měl být ve stejném nebo podobném dekoru a stylu. Optického zvětšení prostoru dosáhnete pomocí stejné malby stěn a stejné podlahy. Podlaha v kuchyni musí být dostatečně odolná, aby vydržela i případné pády příborů. Do obýváku se většinou vybírá měkčí podlaha – měkký a příjemný podklad ale jednoduše zajistíte kusovým kobercem, který dokonce krásně oddělí jednu zónu.

Do kuchyně vybírejte tiché spotřebiče, které vás v obýváku nebudou rušit. Co se týče vařiče, je v tomto případě vhodnější sklokeramická indukční deska. Ohřívá totiž rychleji, takže se sníží množství par během vaření a smažení. Přesto je naprosto nezbytný výkonný odsávač par. Světla zkombinujte tak, aby bylo v kuchyni dostatečně ostré světlo spíše chladnějších odstínů a v obýváku tlumenější světlo v teplejších tónech.

Vytvořte optické rozdělení

Je vhodné vytvořit alespoň pomyslné či částečné oddělení prostoru kuchyně a obýváku – zejména pokud patříte mezi osoby, které nechtějí, ať je při vaření někdo neustále pozoruje. Zamezení přímého vhledu do kuchyně například ostrůvkem, jídelním stolem či barovým pultem zajistí i to, že z obýváku nebudete mít na očích špinavé nádobí. Jako optický předěl místnosti může sloužit i sedačka, kterou umístíte zády ke kuchyni. Zároveň se ale vyvarujte umístění sedačky zády ke dveřím.

Kompromisem mezi spojenými a oddělenými prostory může být okénko, díky kterému si během přípravy jídel budete moct povídat s dalšími členy rodiny v obýváku. Dojem většího prostoru vám dopřeje i samotný průchod – stačí, aby byl jen o kousek větší, než by byly dveře. Pokud chcete využívat výhody propojeného obývacího pokoje s kuchyní, ale občas uvítáte v kuchyni klid, zvažte posuvné dveře, které svým vzhledem nenarušují prostor, ale v případě potřeby je můžete zavřít.

Jak sehnat kuchyňskou linku, která ladí s nábytkem

Pokud už máte obývák vybavený nábytkem, nemusí být jednoduché sehnat k němu dokonale ladící kuchyňkou linku. Rádi vám uděláme návrh a vše vymyslíme tak, aby kuchyň byla praktická a dokonale se hodila k obýváku – vyrobíme vám kuchyň na míru z různých materiálů a vzorů a v jakémkoliv stylu.