Jak zařídit kuchyni v malém bytě

Jak zařídit kuchyni v malém bytě

Přestože bydlíte v garsonce nebo malém bytě, chcete se při přípravě jídla cítit příjemně a pohodlně. I malá kuchyň v paneláku může splňovat veškeré vaše požadavky a být stejně praktická, jako velká kuchyň v rodinném domě. Stačí si vše chytře naplánovat a vymyslet.

Rozdělení kuchyně na zóny

Rozčlenění na několik zón je pro praktičnost kuchyně zásadní a u malých kuchyní to platí dvojnásob. Chybět nesmí část na uskladnění potravin, kterou je vhodné umístit poblíž dveří, abyste to s velkým nákupem měli co nejblíže. Vedle ní by se měla nacházet zóna, kde budete potraviny zpracovávat. Poslední zóna je určená na umývání a odkládání nádobí.

Spotřebiče do malé kuchyně

Při plánování nezapomeňte ani na spotřebiče. I přes to, že máte k dispozici jen malý prostor, nemusíte se hned na začátku vzdávat ani takových spotřebičů, jako je myčka. Většina spotřebičů se totiž vyrábí i v zúžené variantě. Do malých kuchyní se perfektně hodí i vestavěné spotřebiče – celou kuchyňskou linku totiž sjednotí a tím bude prostor působit opticky větší. Pokud ve vaší domácnosti žije málo osob, lze ušetřit místo pořízením menší lednice a vařiče jen se dvěma ploténkami místo čtyřech.

Jak opticky zvětšit malou kuchyň

Pokud máte tu možnost, zvažte vybourání příčky a propojení s obývacím pokojem. Prostor se krásně provzdušní a nebudete se v něm cítit tak stísněně. Pro ještě lepší efekt použijte v obou místnostech stejnou malbu stěn a stejnou podlahu. V malé kuchyni je vhodné stěny vymalovat světlými a chladnějšími odstíny, kromě klasické bílé můžete použít například světle modrou či zelenou. Pokud si chcete opravdu pohrát s optickými klamy a místnost prodloužit, zajistí to vymalování dvou protějších stěn tmavším odstínem. Bílý strop zase místnost opticky zvýší.

JAKÝ ZVOLIT NÁBYTEK DO MALÉ KUCHYNĚ

Tady jednoznačně vítězí jednoduché linie a světlé barvy. Kromě oblíbených neutrálních odstínů, jako je šedá, krémová či cappuccino, si můžete vybrat z moderních a hravých pastelových odstínů. Co se týče jídelního stolu, v případě propojení s obývacím prostorem je vhodnější ho umístit do něj. Pokud máte samostatnou kuchyň, praktickým řešením je jídelní stůl, který se dá složit nebo sklopit na zeď, a během přípravy jídla nezabere žádný prostor. Vhodnou alternativou se může stát i ostrůvek, který můžete využít mimo stolování i jako pracovní desku.

MALÁ KUCHYNĚ NA MÍRU

Pokud chcete prostor využít na maximum, rádi vám nejen poradíme při plánování, ale také vyrobíme celou kuchyni přesně na míru vašim potřebám. Obzvlášť u malých kuchyní se hodí mít skříňky až po strop a využít každý centimetr, což vám zaručí jen kuchyně na míru.

Dopřejte si i v malé kuchyni naprosté pohodlí a využijte na plno její možnosti.