Barva kuchyně: která vám zpříjemní vaření a povzbudí chuť k jídlu?

Barva kuchyně: která vám zpříjemní vaření a povzbudí chuť k jídlu?

Barvy mají na naši náladu velký vliv a každá na nás podvědomě působí jinak. Barvu podlahy, stěn a nábytku v kuchyni nemůžete měnit podle aktuálního rozpoložení jako třeba oblečení nebo účes. Je proto důležité při plánování nové kuchyně zvolit takové barvy, které vás hned tak neomrzí a budou se vám líbit po mnoho dalších let, během kterých vám kuchyně na míru bude sloužit.

Kromě toho, že barvy ovlivňují náladu, dokážou také zajímavě kouzlit s prostorem – můžou do něj vnést více či méně světla, a tím ho opticky zvětšit, zmenšit, zvýšit, zúžit… A protože se módní trendy mění v poměrně krátkých časových intervalech, doporučujeme zejména na větší plochy – například právě kuchyňskou linku, stěny a podlahu – použít neutrální odstíny, které působí elegantním, uklidňujícím a útulným dojmem. Sladit barvy však není vůbec jednoduché. Pokud si nejste zcela jistí, že to zvládnete sami, naši designéři mají s návrhy kuchyní mnohaleté zkušenosti a rádi vám poradí nejen s výběrem správných barev. 

Inspirujte se přírodou

V přírodě se cítí příjemně snad každý, proto není vůbec špatný nápad se inspirovat právě tam. Hnědá, barva dřeva a země, vyjadřuje stabilitu, modrá chladivou vodu a oblohu, žlutá hřeje jako slunce, zelená září životem a bílá připomíná zasněženou zimní krajinu. Výrazné a pestré odstíny, jako je tyrkysová, červená, fialová nebo oranžová, najdete zpravidla jen na malých plochách, například květech, a na větších plochách by působily rušivě a výstražně.

Jaké ponaučení si z toho vzít? Podlahou v odstínech hnědé rozhodně nemůžete nic zkazit, to samé platí pro bílé a krémové stěny a v neposlední řadě nábytek v různých odstínech béžové, šedé či hnědé. Kuchyň následně můžete doplnit menšími doplňky a spotřebiči v pestrých a výrazných odstínech, které v celé kuchyni probudí život. Tyto drobnější věci můžete vyměnit, kdykoliv budete chtít nějakou změnu – kuchyň díky tomu bude pokaždé působit skoro jako nová, aniž by to vyžadovalo rekonstrukci.

Kombinujte v kuchyni světlé a tmavé barvy

Jistě víte, že světlé barvy světlo odrážejí a opticky prostor zvětšují a tmavé barvy mají vlastnosti opačné. Tuto vědomost můžete využít ve svůj prospěch a hezky si s prostorem pohrát: vysoký strop snížíte tak, že jej natřete tmavší barvou než stěny, dlouhou a úzkou místnost opticky vyrovnáte použitím tmavších barev na kratší stěny a světlých na delší.

Nadčasová kuchyně s barem a průhledem do zahrady

Velmi příjemně působí kontrast stěn a podlahy. Nejoblíbenější kombinací je právě tmavá podlaha, která podporuje dojem stability, a vzdušně působící světlé stěny. Velmi příjemné je i spojení tmavých a světlých ploch přímo na kuchyňské lince – pokud zvolíte světlá dvířka a tmavou desku a jídelní stůl, nebude nábytek působit příliš mohutně a zároveň mu to dodá na členitosti.

Jak sladit barvy v kuchyni?

Aby vám bylo v kuchyni příjemně, měly by převládat maximálně dvě základní barvy a jedna doplňková. Chuť k jídlu a dobrou náladu zajistí použití žluté nebo oranžové. Obě tyto barvy navíc celou místnost zateplí a vy budete mít neustále pocit, že vám do kuchyně svítí slunce. Zelená je svěží a skvěle se hodí jak k bílé a ke dřevu, tak k odstínům béžové.

Vyšší opatrnost vyžaduje například červená, se kterou doporučujeme šetřit a použít ji jen na menší plochy nebo doplňky. V takovém případě však do kuchyně vnese jiskru a krásně vynikne obzvlášť v šedé nebo bílé kuchyni. Co se týče konkrétních odstínů, kuchyni rozhodně více sluší ty teplejší, které působí útulně a pohodově. Studené odstíny, jako modrá, chuť k jídlu naopak tlumí a jsou na pohled velmi chladné, zejména v kombinaci s nerezovými spotřebiči. I modrá však vytvoří úžasnou atmosféru, pokud je správně kombinovaná s teplými barvami a dřevem.

Hledáte jednoznačnou odpověď, jaká kombinace barev se hodí právě do vaší kuchyně? Nejjistějším a nejjednodušším řešením je rozhodně vizualizace. Přijďte za námi do našeho studia, navrhneme vám praktickou a dokonale sladěnou kuchyň na míru a vytvoříme vizualizaci, díky které názorně uvidíte, jak vaše vysněná kuchyň bude vypadat.