Obývák nabitý pozitivní energií podle feng shui

Obývák nabitý pozitivní energií podle feng shui

Feng shui je prastaré čínské učení, které je založeno na principu proudění energií. V praxi vám díky jednoduchým tipům, jak vybavit obývací pokoj, může pomoct při nastolení příjemné atmosféry, pohodlí a harmonie. K tomu, abyste se v obýváku cítili skvěle – ať už s návštěvou nebo sami, často stačí jen pár drobných změn.

Jak chcete trávit čas v obýváku?

Pokud si v obýváku chcete hlavně odpočinout po pracovním dni a načerpat zde novou energii, bude vám nejspíše vyhovovat jinová energie, která je uklidňující. Vystihují ji teplé a přírodní barvy, měkké koberce, deky či tlumené světlo svíček.

Pokud však toužíte po živoucím a energií nabitém prostoru, kde budete vést vášnivé debaty s návštěvami a hrát společenské hry, bude pro vás vhodnější podpořit jangovou energii. V takovém případě zvolte moderní nábytek do obýváku, výraznější barvy, dostatečné osvětlení a hladkou podlahu. Výběr záleží jen na vás a vašich požadavcích a bez obav můžete obě energie spojit.

Myslete na dostatek světla

Jste teprve ve fázi rozhodování, kterou místnost ve svém novém bytě nebo domě budete používat jako obývák? Podle feng shui hraje jeho umístění důležitou roli. Obývací pokoj je místem, kde se setkáváte se svými blízkými – proudí zde dynamická energie a je příjemné, když zde svítí slunce co nejdéle. Proto je vhodné zařídit si obývací pokoj na jižní straně domu, kam svítí nejdéle. Jih je navíc podle této čínské filozofie symbolem komunikace, která je základním kamenem všech vztahů.

Pokud však tuto možnost nemáte, nezoufejte – stačí místnost dostatečně osvětlit lampami. Do koutů, kam příliš moc světla nedopadá, umístěte nejen lampičky, ale například také zrcadla, světlejší doplňky nebo rostliny. Vyberte si raději světlo s teplým odstínem, které působí mnohem příjemněji, než modré. Nezapomeňte osvětlit i prostor za televizí – vaše oči se při sledování nebudou tolik namáhat, takže bude večerní sledování filmů ještě o něco příjemnější. Televize je ale velmi rušivým prvkem, který může komunikaci dost přerušovat – pokud můžete, nahraďte ji raději krbem. V opačném případě dodejte do místnosti prvek ohně svíčkami.

Minimalistický obývací pokoj s policemi

KAM UMÍSTIT NÁBYTEK V OBÝVACÍM POKOJI PODLE FENG SHUI

Jedním z nejdůležitějších kusů nábytku v obýváku je sedací souprava. Sezení by mělo být rozhodně pohodlné, ale zároveň pevné a bezpečné. Komunikaci a pocit sounáležitosti posílíte také tak, že sezení umístíte do kruhu, ne do jedné linie. Žádaný pocit bezpečí umocníte tím, že ze sedačky uvidíte na dveře a za zády budete mít pevnou zeď. Nikdy byste neměli sedět zády ke dveřím, způsobuje to vnitřní neklid. Pokud však chcete umístit sedačku do prostoru, pevnou zeď můžete nahradit například vyšší, dobře upevněnou skříňkou nebo paravánem.

Podle feng shui by měl být na levé straně sedačky umístěn symbol strážného draka – vyšší knihovna, lampa nebo palma. Naopak na pravou stranu je vhodné umístit taburet nebo menší odkládací stolek. Ten má podle tohoto čínského učení velmi důležitou funkci – je totiž symbolem zdraví. Proto by měl být opravdu kvalitní a pevný, vždy čistý a v nejlepším případě by na něm měly stát živé květiny.

Prostor by však nikdy neměl být příliš zahlcený nábytkem. Že máte poměrně malý prostor? Nevadí. Naši zkušení designéři vám navrhnou nábytek do obývacího pokoje tak, aby byl maximálně praktický, poskytoval dostatek úložného prostoru i místa k sezení a přitom nebyl zahlcený.

SPRÁVNÉ DEKORACE VÁS NABIJÍ POZITIVNÍ ENERGIÍ

Abyste se v obýváku vždy cítili příjemně, umístěte si do něj optimisticky laděné předměty – oblíbené fotky a obrazy, které jsou nabité pozitivní energií. Vhodné jsou i živé rostliny, pozor ale, ať nejsou suché a ať mají zakulacené listy – ty s ostrými působí agresivně a narušují tok energie.

Uvědomte si také to, že podle feng shui je obývák místem s aktivní energií – cokoliv sem dáte, aktivujete. Do obýváku tedy umístěte vždy to, co chcete, aby se ve vašem životě projevovalo. Důležité je vytvořit si takzvaného fénixe, tedy symbol vaší budoucnosti. Může to být obrázek, soška či jiný symbol, který ztvárňuje to, po čem toužíte. Fénixe postavte na místo, na které budete mít dobrý výhled ze sedačky, aby vám připomínal, kam se ubíráte.

 

Ať už si to chcete přiznat, nebo ne, nezanedbatelný vliv na váš pocit má pořádek. Jen v čistém nezahlceném prostoru totiž může volně proudit pozitivní energie čchi. K tomu vám pomůže také prakticky řešený obývací nábytek, díky kterému bude mít každá věc své místo. Obývák navíc působí mnohem příjemnějším a upravenějším dojmem, pokud je veškerý nábytek v jednotném stylu, barvě a ze stejného materiálu. Běžně v obchodech ale těžko najdete nábytek, který by splňoval všechna vaše kritéria. Pokud chcete opravdu kvalitní obývací nábytek na míru, stavte se za námi do našeho studia, kde vám rádi poradíme a navrhneme obývák, ve kterém se budete cítit skvěle každý den po dlouhá léta.