Kuchyňský ostrůvek – kam se hodí a jak ho využít?

Kuchyňský ostrůvek – kam se hodí a jak ho využít?

Kuchyňský ostrůvek se stal symbolem luxusu a z každé kuchyně dokáže udělat designový prostor. Do kuchyně přináší různé výhody, nehodí se ale kamkoliv. V jakém případě vám dobře poslouží a na co si dát pozor?

Do jaké kuchyně se hodí ostrůvek?

Kuchyňský ostrůvek se hodí zejména do prostornějších kuchyní, tedy do těch, jejichž podlahová plocha přesahuje 20 m2. Je to hlavně kvůli tomu, ať se vám kolem ostrůvku stále dobře pohybuje a nepřekáží. Kuchyňská linka a ostrůvek by od sebe měly být vzdálené minimálně 90 cm, raději však 120 cm. Je to nejen proto, abyste pohodlně prošli, ale také abyste se dostali do skříněk a nepřekážely vám jejich dveře – kuchyňská dvířka totiž mívají přibližně 60 cm a zhruba stejnou délku mají i otevřené zásuvky. Při vzdálenosti 120 cm tak dokonce můžete klidně otevřít dvě skříňky naproti sobě, jednu v kuchyňské lince a druhou v ostrůvku. Ostrůvek by zároveň neměl být umístěný na spojnici mezi skladovací, mycí a varnou zónou, aby nerušil ergonomii kuchyně.

Jak lze využít kuchyňský ostrůvek

Ostrůvek v každém případě rozšíří pracovní či odkládací plochu. Ostrůvek, který slouží jako další pracovní plocha, bývá zpravidla vybaven také úložných prostorem. Vzhledem k tomu, že v kuchyni plné nádobí a dalších věcí bývá jen málokdy prostor nazbyt, je to velkou výhodou. V ostrůvku může být umístěná nejen klasická skříňka s dvířky, ale také zásuvky nebo otevřené police. Kuchyňský ostrůvek však můžete využít i jako jídelní stůl či barový pult.

Pokud teprve plánujete novou kuchyň na míru, je nejvyšší čas se rozmyslet, zda ostrůvek chcete a jak ho chcete využívat. Je totiž možné nainstalovat na něj i mycí nebo varnou plochu, ale v obou případech je nutné tomu přizpůsobit rozvody, nejlépe ještě před položením podlahy. Při pouhé rekonstrukci by byl ostrůvek s varnou nebo mycí plochou jen těžko instalovatelný – kvůli rozvodům by bylo nutné rozebrat podlahu. I v takovém případě je to ale možné, každopádně je jednodušší instalovat elektřinu kvůli zapojení indukční desky, než vodu a odpady kvůli zapojení dřezu. Mycí centrum na ostrůvku si ale dobře promyslete, pohyb s hrnci s horkým obsahem mezi ostrůvkem a kuchyňskou linkou nemusí být velmi praktickým řešením. Spíše se hodí, když je na ostrůvku obojí – jak varné, tak i mycí centrum – pro dostatek volné pracovní a odkládací plochy mezi nimi je však nutné, aby měl ostrůvek délku alespoň 240 cm. Pokud chcete na ostrůvek umístit varnou plochu, nezapomeňte také na výkonnou digestoř. Vybrat si můžete buď ostrůvkový, nebo výsuvný odsavač par integrovaný přímo ve varné desce. 

Nadčasová kuchyně s kuchyňským ostrůvkem, který přechází v bar

Několik tipů do kuchyně na míru s ostrůvkem

Pokud můžete, nechte si do ostrůvku zabudovat i několik zásuvek – hodí se na menší spotřebiče, jako je například tyčový mixér, ale třeba i na nabíječku na mobil. Zvolit můžete také stylový integrovaný panel se zásuvkami, který z ostrůvku vysunete jen, když potřebujete.

Co se týče designu, přestože občas může ostrůvek v kontrastní barvě hezky vyniknout, častěji uvidíte ostrůvky v totožném dekoru, v jakém je kuchyňská linka, a to včetně pracovní desky.

Rozměry kuchyňského ostrůvku nechte raději na odborníkovi. Naši návrháři s vámi nejdříve proberou, k jakému účelu chcete ostrůvek využívat, a poté navrhnou jeho výšku. V případě pracovní plochy ale bývá zpravidla stejná, jako je výška kuchyňské linky. Pokud však chcete ostrůvek využívat jako jídelní stůl, může být nižší, nebo naopak vyšší, pokud u něj chcete mít barové židličky. Nejmenší ostrůvky pak mívají rozměry 120 × 80 cm.

Nezapomeňte ani na pořádné osvětlení. Je možné použít jak bodová, tak závěsná světla přímo nad ostrůvek. Opět záleží na tom, jakým způsobem chcete ostrůvek využívat. Pokud na přípravu surovin, mytí nebo vaření, zvolte pracovní světlo s pořádnou intenzitou. Pokud ho hodláte využívat jako jídelní stůl, zvolte spíš rozptýlenější atmosférické osvětlení v teplejším odstínu.

Nadčasová kuchyně v černobílé kombinaci ve vysokém lesku

Nevzdávejte se ostrůvku ani v menším prostoru nebo při rekonstrukci

Je pravda, že do panelákového bytu se ostrůvek hodí jen málokdy. Pokud jste však bourali stěnu a propojili obývák nebo jídelnu s kuchyní, nejspíš si ho můžete dovolit. Hezky opticky rozdělí prostor, ale neubere mu na vzdušnosti.

Ostrůvku se nemusíte vzdávat ani v menší kuchyni, v takovém případě vám ale spíš bude vyhovovat takzvaný mobilní ostrůvek. Jedná se o kus nábytku, který je vybavený pracovní deskou, stejně jako klasický ostrůvek. Rozdíl je ale v tom, že není na pevno připevněn k podlaze a lze ho libovolně přesouvat díky kolečkům. A v létě si ho pak můžete přesunout třeba na terasu na přípravu grilovačky.

Pokud kuchyň jen rekonstruujete, nechcete nebo zkrátka nemůžete dělat nové rozvody, a přesto po ostrůvku toužíte, zvažte takzvaný poloostrov. Ten je jednou stranou napojen na kuchyňskou linku – vypadá to stylově a vyřešit rozvody je nesrovnatelně jednodušší.

Nadčasová kuchyně s výrazným barem

Plánujte s odborníky

Kuchyň na míru má mnoho výhod – nábytek bude nejen vypadat tak, jak si představujete, ale zároveň vše bude prakticky rozmístěné, takže se vám v kuchyni bude i skvěle vařit. Naplánovat kuchyň ale vyžaduje spoustu zkušeností a případné chyby lze později řešit jen velmi těžko. Nejen s kuchyňským ostrůvkem, ale s kompletním návrhem kuchyně, její výrobou a montáží vám ráda pomůžeme Stačí se za námi zastavit do našeho studia Válek a Kačena.