Nejčastější chyby při zařizování kuchyně

Nejčastější chyby při zařizování kuchyně

Zařizování nové kuchyně na míru nebo rekonstrukce starší kuchyně je mnohem náročnější záležitost než například výměna přehozu na sedačce. A nejen, že to není jednoduché, ale ani levné. Při zařizování nové kuchyně byste se proto měli zamyslet i nad zdánlivými detaily, aby vám kuchyň vydržela dlouhá léta, nic nebylo nutné upravovat a vy s ní byli spokojení jak po praktické, tak vizuální stránce. Jaké jsou nejčastější chyby, které vznikají při zařizování kuchyně?

Nevhodná místnost

Pokud zařizujete kuchyň v rodinném domě, máte s velkou pravděpodobností na výběr, kde kuchyň umístíte. Dobře to promyslete, velkou roli hraje nejen velikost místnosti, ale také to, zda se v ní nachází třeba velké okno. To totiž dokáže udělat z tmavé komůrky, ve které musíte svítit v jakoukoliv denní hodinu, útulný prostor.

Špatně navržené rozvody

Poté, co zvolíte, kde se kuchyň bude nacházet, přichází na řadu plánování rozvodů. To zahrnuje elektřinu tam, kde budou zásuvky, vodu a odpady co nejblíže tam, kde chcete mít dřez a myčku, a případně plyn, pokud plánujete i plynovou varnou desku.

Nevhodná ergonomie

Častou chybou, kterou byste si zcela jistě již brzy vyčítali, je chybějící tzv. kuchyňský trojúhelník. Kvůli nevhodné ergonomii kuchyně se totiž po kuchyni víc naběháte, než navaříte. Uspořádání spotřebičů a vůbec celé kuchyně by mělo respektovat zóny – skladování (spíž, lednice), mytí (dřez), příprava (pracovní plocha) a vaření (varná deska, trouba). Detailem, který vám ušetří nervy, je také směr otevírání dveří chladničky – vždy si pohlídejte, ať se dveře otevírají směrem k pracovní ploše, na kterou můžete přemisťovat potraviny.

Nedostatek pracovní plochy

Dostatečně prostornou pracovní plochu oceníte vždy, když si nejdete zrovna jen uvařit čaj. I jednoduché pokrmy se vám budou připravovat mnohem lépe, když nebudete bojovat s prostorem. Při plánování byste měli počítat nejen s prostorem na samotnou přípravu, ale také s umístěním některých spotřebičů přímo na pracovní desce, jako je například kávovar, mixér a další.

Málo úložného prostoru

Úložného prostoru snad není nikdy dost, a to obzvlášť, pokud se jedná o byt v paneláku. V takovém případě neváhejte využít každé volné místo. Doporučujeme přidat ještě jednu řadu horních skříněk pod strop, kde můžete mít uložené věci, které nepoužíváte příliš často. U kuchyní ve tvaru L nebo U pak neváhejte využít některý typ rohových skříněk. Více inspiraci můžete načerpat třeba v článku Typy skříněk a jejich umístění v kuchyni.

Příliš nízká nebo vysoká pracovní deska

Výška pracovní desky v kuchyni na míru není přesně dána, ale navrhuje se přesně podle výšky vaší postavy a výšky dalších členů domácnosti. Zpravidla to však bývá v rozmezí od 82 do 94 cm od země. Pracovní deska by měla být v takové výšce, ať je pár centimetrů pod vašima rukama, když se k ní postavíte a ruce ohnete v loktech do pravého úhlu. Díky tomu vás nebudou bolet záda a zároveň pohodlně dosáhnete.

Chybějící digestoř

Odsavač par je v kuchyni důležitým prvkem, a to i v případě, že nemáte spojenou kuchyň s obývákem – přestože v tu chvíli už je to opravdu nutnost. Digestoř se správně zvolenou silou odtahu nejen, že odsaje pachy smaženého nebo připáleného jídla, ale i mastné výpary. Používáním odsavače par si tak dokonce usnadníte zdlouhavý a náročný úklid lepkavých a mastných ploch, a dokonce díky snížení celkové vlhkosti ochráníte kuchyň před plísní. Pokud se vám digestoř vizuálně nelíbí, existuje mnoho takřka neviditelných možností, například výsuvné odsavače nebo odsavače integrované přímo do varné desky.

Nekvalitní materiály a kování

Na kuchyni se šetřit nevyplatí – nakonec by vás to totiž mohlo vyjít paradoxně ještě dráž. Dobrým příkladem je například kování, tedy všechny panty, výsuvy, výklopy a tak dále. Kvalitní kování je sice poměrně drahé, ale rozdíl oproti levnému kování je opravdu znatelný nejen při používání, ale i v životnosti. Kvalitní kování, například to od rakouské značky Blum, vydrží snad navždy a používat ho je radost – otevírání a zavírání dveří a zásuvek je tiché a plynulé. Co se týče dalších materiálů, jistě nechcete mít pracovní desku zničenou hned, co na ni položíte horký hrnec, neustále leštit otisky prstů na dvířkách nebo drhnout spáry na obkladech za linkou. Vyvarujete se tomu díky speciálním odolným materiálům s povrchovou úpravou proti otiskům prstů a zástěnou z jednoho kusu materiálu namísto obkladů.

Nízká kuchyňská baterie

Kuchyňskou baterii rozhodně nevybírejte jen podle jejího designu, byť i ten je důležitý. Je důležité, abyste si ve dřezu zvládli nejen umýt zeleninu, ale také třeba napustit vodou ten největší hrnec, takže by se měl pod baterii pohodlně vejít. Výhodou je pak výsuvná hadice se sprchou, díky které můžete vodu napustit třeba i mimo dřez. Baterii také vždy vybírejte tak, ať pasuje ke dřezu, zejména ať proud vody dopadá co nejblíže k výpusti.

Špatné osvětlení

Je nutné si uvědomit, že jedno centrální světlo v kuchyni je zkrátka nedostačující. Abyste dobře viděli na práci a nestínili si, je potřeba mít osvětlenou přímo pracovní desku. Moderním a velmi praktickým řešením jsou LED pásky umístěné na spodní straně horních skříněk. Kromě centrálního světla a osvětlení pracovní plochy je vhodné mít také příjemné, například závěsné svítidlo nad jídelním stolem.

Nedostatek zásuvek

Až budete při zařizování kuchyně počítat, kolik zásuvek potřebujete a kam je umístíte, raději jich ještě pár přidejte. V domácnostech totiž malé spotřebiče jen přibývají a omezovat se při jejich používání kvůli nedostatku zásuvek je poměrně obtěžující. Započítejte proto nejen velké spotřebiče, jako je myčka či lednička, menší spotřebiče, jako je mixér nebo kávovar, ale také například místo pro nabíjení mobilního telefonu.

Nadčasová kuchyně v leském provedení

Zbytečný ostrůvek

Díky ostrůvku můžete získat nejen kus pracovní plochy navíc, ale také poměrně dost úložného prostoru. Pokud však nezařizujete kuchyň v opravdu rozměrné místnosti, raději si nechte zajít chuť. Mít ostrůvek v menší kuchyni jen proto, že je to trendem, není dobrý nápad – věřte, že vám bude více překážet než dělat radost.

Podlaha

Až budete vybírat do své nové kuchyně na míru podlahu, myslete nejen na to, aby se designově hodila ke kuchyňské lince, ale především na její praktičnost. Podlaha by měla být z kvalitního materiálu, který odolá častému pohybu, změnám teplot i rozlitým tekutinám. Podrobnější informace se dočtete v článku Jakou podlahu zvolit do kuchyně.

 

Nejjistějším řešením, aby vaše kuchyň byla praktická, je nechat si ji navrhnout od profesionálů. Přijďte nás navštívit v našem studiu Válek a Kačena, rádi vám nejen navrhneme, ale také vyrobíme a namontujeme kuchyň na míru. Rozhodně se nebojte s návrhářem diskutovat a sdělit mu všechny své představy i obavy – on se svými zkušenostmi ví, jak ji navrhnout prakticky, ale to vy tam budete vařit a trávit čas a víte, jak vám věci vyhovují.