Vybíráme spotřebiče: digestoř

Vybíráme spotřebiče: digestoř

Digestoř je jednoduchý a vysoce funkční pomocník, a to nejen pro hůř odvětrávané kuchyně, ale také pro kuchyně spojené s obývákem. Při vaření se totiž uvolňuje velké množství páry, ale také pachů. Díky digestoři se v místnosti nedrží přebytečná vlhkost, která často způsobuje vznik plísní, ani zápach přepáleného oleje a vy se tak můžete neustále pohybovat v čistém a svěžím prostředí.

Jak vybrat digestoř? Na trhu najdete několik různých typů digestoří s rozličnými způsoby odsávání, parametry a funkcemi a nemusí být snadné zvolit tu správnou. Záleží totiž nejen na vašich požadavcích, ale zejména možnostech kuchyně – jejím objemu, umístění varné desky i možnosti připojení na odtah.

Způsob odsávání: odtahové a recirkulační odsavače par

Digestoře dělíme na odtahové a recirkulační. Odtahová digestoř odvádí páry přes tukový filtr potrubím pryč z domu. Odtahové digestoře disponují vysokým výkonem, při správné instalaci mají nízkou hlučnost, jejich údržba je jednoduchá a těšit se můžete také na poměrně nízkou cenu. Záleží však na umístění varné desky ve vaší kuchyni – odtahové potrubí by pro maximální funkčnost nemělo mít délku větší než 3 metry. Zároveň je potřebné nainstalovat na vývod kvalitní zpětnou klapku, která pustí páru ven, ale zabrání zpětnému průniku chladu nebo pachů zvenku zpět do kuchyně.

Recirkulační digestoře žádné potrubí nepotřebují, takže si je můžete pořídit i v případě, že nemáte možnost odvádět páry ven. Recirkulační digestoř páry nasaje a protáhne přes tukový a uhlíkový filtr a čistý vzduch vpouští zpět do místnosti. Ve srovnání s odtahovými odsavači par ale většinou mají nižší výkon, neodvádí z místnosti přebytečnou vlhkost a uhlíkový filtr je nutné přibližně třikrát do roka vyměnit za nový.

Typ digestoře zvolte podle umístění varné desky

Prvním a stále nejoblíbenějším typem jsou digestoře nástěnné, jinak zvané komínové. Ty se instalují mezi dvě horní skříňky nad varnou desku. Pokud máte varnou desku v rohu kuchyňské linky, praktickým řešením je rohová digestoř ve tvaru písmene L. Odsavač je par je možné naistalovat také pod horní skříňky, pak se jedná o podvěsnou digestoř.

Pokud byste si přáli odsavač par schovat, aby nenarušoval celkový design kuchyně, zvolte vestavnou digestoř, která je umístěná přímo do horní skříňky a viditelný je jen ovládací panel zespoda. Speciálním typem jsou pak digestoře zabudované přímo ve varné desce, které páry odtahují směrem dolů, a výsuvné digestoře, které jsou viditelné jen při použití – mají totiž přední vysouvací panel, který je jinak ukrytý. V případě, že máte varnou desku zabudovanou v ostrůvku mimo kuchyňskou linku, nezoufejte, že odsavač par nemáte kam připevnit. Existují totiž takzvané ostrůvkové digestoře, které se instalují přímo na strop, kudy pak vede i odtahové potrubí.

Nadčasová kuchyně se spíží

Nejdůležitější parametry při výběru digestoře

Když máte vybraný způsob odsávání a typ instalace, zaměřte se na další důležité vlastnosti odsavače par. Mezi ně patří výkon, který určuje, jaký objem vzduchu digestoř odsaje za jednu hodinu. Vhodná je taková digestoř, která vymění vzduch ve vaší kuchyni alespoň desetkrát za hodinu. Jak tedy vypočítat minimální potřebný výkon? Zjistěte objem vaší kuchyně v metrech krychlových (výška × šířka × délka místnosti v metrech) a vynásobte ho deseti. Tento výpočet je však určen pro samostatnou kuchyň s uzavíratelnými dveřmi. Pokud máte kuchyň spojenou s obývákem či chodbou, odborníci doporučují výkon minimálně 600 m3/h. Raději ho nepodceňujte, jinak digestoř nebude fungovat tak, jak byste si přáli. Zároveň ale počítejte s tím, že s rostoucím výkonem roste také spotřeba energie a hlučnost.

Kromě výkonu by vás při výběru digestoře měla zajímat také hlučnost, a to obzvlášť, pokud je kuchyň s obývákem dohromady – v tom případě by měla maximální hlučnost dosahovat 60 dB. Hlučnost však velmi výrazně ovlivňuje instalace. Precizní a přesná montáž ji sníží na minimum.

Posledním důležitým faktorem je samotná velikost odsavače par. Pamatujte, že pro dokonalou funkčnost musí být vždy minimálně tak široká jako varná deska, raději však o něco širší. V závislosti na typu varné desky je nutné nainstalovat digestoř přibližně 70 cm nad ní.

Zpříjemněte si vaření díky dalším funkcím digestoře

Většina moderních odsavačů par vám poskytne také další funkce. Nápomocné je například zabudované osvětlení, které dnes bývá nejčastěji ve formě ekonomického LED svícení. Ověřte si však, že směřuje kolmo na varnou desku. Hodit se vám jistě bude také regulace odtahu, která mívá zpravidla tři stupně.

Některé digestoře můžete ovládat pomocí dotyku, jiné jsou dokonce vybavené dálkovým ovládáním. Užitečný je také LED indikátor, který vás upozorní na znečištění filtru, funkce automatického spuštění při identifikaci zvýšeného množství par, automatické nastavení výkonu nebo doběhový systém, díky kterému digestoř odsává páry ještě pár minut po vypnutí a zajistí tak dokonalé vyčištění prostoru.

Samotný výběr vhodné digestoře je jedna věc, neméně důležitá je ale samotná instalace – jen precizně nainstalovaný odsavač par totiž může naplno vykonávat svou funkci. Pokud tedy toužíte po stylové a praktické kuchyni, stavte se za námi do našeho studia – rádi vám navrhneme, vyrobíme a nainstaluje kuchyň na míru včetně všech spotřebičů.