Jak vybrat postel do dětského pokoje

Jak vybrat postel do dětského pokoje

Spánek je pro náš organismus velmi důležitý a dětí se to týká dvojnásob. Výběr správné postele je pro zdraví zásadní, a přestože dětskou postel nebude váš potomek využívat navždy, není radno ho podcenit. Ať už máte doma miminko nebo školáka, při výběru byste měli dbát na maximální praktičnost, bezpečí a pohodlí.

Postel pro miminko

Miminka a batolata by měla spát v kolébce nebo postýlce, která je maximálně bezpečná. Měla by mít ohrádku, která dítě uchrání od možného pádu, pevnou konstrukci a pohodlnou matraci. Dostačující rozměr takové postýlky bývá 60 cm na šířku a 120 cm na délku. Skvělou vychytávkou na dětskou postýlku je posuvné dno – díky němu budete mít k miminku snadný přístup a zároveň ji můžete použít jako ohrádku na hraní, až trochu povyroste.

Postel pro školáka

Pokud už je vaše dítě trochu větší, klidně mu můžete pořídit klasickou postel pro dospělé v rozměrech 90 cm na šířku a 200 cm na délku. Pro větší bezpečí je možné připevnit na okraj zábranu, které zabrání pádu na zem. Nezapomeňte ani na to, že na posteli děti nejen spí, ale často si na ní i hrají. Pokud máte dětí více, nebo je dětský pokoj malý a bojujete o každý kousek místa, je vhodným řešením patrová postel. Děti je milují a jedináčkovi pod ní můžete umístit například stůl, čímž ušetříte spoustu prostoru. Vhod přijde i dětská postel s přistýlkou, kterou můžete využít jak pro oblíbené přespávání kamarádů, tak i pro sebe, pokud občas potřebujete spát poblíž.

Materiál dětské postele

Nejoblíbenějším materiálem na výrobu postelí je dřevo. Je hypoalergenní a jednoduché na údržbu – rám stačí otřít vlhkým hadříkem. Vybrat si můžete z masivu, měkkého dřeva, dřevotřísky a lamina. Masiv má opravdu dlouhou životnost a je vysoce kvalitní. Levnější variantou je pak postel z měkkého dřeva, například smrku. Postele z lamina či dřevotřísky patří k těm nejlevnějším, počítejte však s kratší životností.

Dvoupatrová postel v dětském pokoji se spoustou úložného prostoru

Oblíbenou a velmi odolnou možností jsou i kované postele. Kromě dlouhé životnosti jsou, stejně jako postele z masivu, hypoalergenní a jednoduché na údržbu. U dětí jsou velmi oblíbené také čalouněné postele – vyrábí se v různých barvách a vzorech a mohou oživit celý dětský pokoj. Nelze je ale příliš důkladně vyčistit, proto nejsou vhodné pro alergiky, a také u nich nelze vyměnit matraci – když se zničí, je nutné vyměnit celou postel.

Co dalšího je při výběru dětské postele důležité

Máte v dětském pokoji dostatek prostoru na uložení věcí? Pokud ne, jistě oceníte postel s úložným prostorem. Můžete do něj uklidit sezónní oblečení, přikrývky nebo hračky. Jedním z nejdůležitějších faktorů je výběr správného roštu a matrace na postel. Správná kombinace postele, roštu a matrace zajistí kvalitní spánek a má obrovský vliv na zdraví, proto se na nich rozhodně nevyplatí šetřit.

Navštivte nás v našem studiu – rádi vám poradíme a vyrobíme veškerý nábytek na míru tak, aby se z dětského pokoje stalo maximálně funkční a příjemné prostředí.