Klidná a harmonická ložnice podle feng shui

Klidná a harmonická ložnice podle feng shui

Klidný a ničím nerušený spánek je nejen velmi příjemný, ale zejména zdravý a pro naše tělo nenahraditelný. V dnešní době však může být náročné najít ticho, klid, pohodu, harmonii a vnitřní rovnováhu ─ brání tomu zejména stres a uspěchaný životní styl. V této situaci může výrazně pomoct feng shui. Pár jednoduchých pravidel této čínské filozofie promění vaši ložnici v zenovou zónu, ve které se vám bude příjemně usínat, a ráno se budete probouzet plní energie na celý den.

Podle feng shui by měla ložnicí volně proudit energie zvaná čchi. Tato energie má spíše jinový charakter, je tedy klidná, tichá a měkká – a přesně taková by ložnice měla být. Jak si zařídit ložnici tak, aby v ní čchi proudila jako jarní vánek?

Udržujte všude pořádek

Pořádek a čistota je pro volné proudění čchi zásadní. Ukliďte veškeré rozházené věci a oblečení, odneste špinavé nádobí a utřete prach. Zkuste také odstranit vše, co nepoužíváte – vytřiďte šatník a ukliďte police. Všechny volně odložené věci totiž odvádí vaši pozornost a s ní i klid. Stejně tak vaší vnitřní pohodě nepomohou jakékoliv rozbité věci. Dotáhněte šroubky na posteli, připevněte vypadávající šuplíky a vyměňte prasklé žárovky. Uvidíte, o kolik lépe se vám bude usínat.

Zvolte příjemné barvy i osvětlení

Pro nastolení klidu se nejvíce hodí přírodní barvy v tlumených odstínech. Perfektní jsou odstíny krémové, hnědé a šedé, uklidňující je i světle žlutá a zelená. V těchto barvách zvolte i povlečení, které by zároveň mělo být z materiálů příjemných na dotek, jako je bavlna či satén. Místo ostrého stropního osvětlení zvolte raději lampičky s nastavitelnou intenzitou. Příjemnou a útulnou atmosféru navodí také svíčky.

Dřevěná postel a noční stolky

Nábytek v ložnici podle feng shui

Nábytku by v ložnici mělo být co nejméně, aby nenarušoval proudění energie čchi. Ložnice by měla být útulná, ne přeplněná. Tok energie narušují také otevřené skříňky a dveře, proto je vždy nechávejte zavřené. Nezapomínejte ale důkladně větrat – ve vydýchaném prostoru plném škodlivin se vám nebude usínat dobře a dobrá energie se tam také držet nebude.

Nejdůležitějším kusem nábytku v ložnici je postel. Ta by měla být pevná a stabilní, nejlépe z přírodního materiálu – dřeva. Kolem postele nechejte z obou stran volný prostor, nic neukládejte ani pod postel – nejen, že tam bude proudit energie, ale také vzduch. Pod postelí se vám bude lépe i uklízet, což ocení zejména alergici a citlivější osoby. Čelo postele naopak umístěte nadoraz ke stěně, dodá vám to pocit bezpečí. Ten vám dodá i správné umístění postele ─ v zorném poli byste měli mít okna i dveře, zároveň ale nespěte přímo naproti nim. Podle feng shui tam totiž proudí aktivní jangová energie, které vás spíš rozproudí. Co se týče natočení postele na různé světové strany, měla by vaše hlava směřovat nejlépe na sever, západ nebo jihovýchod, což vám podle feng shui do života přinese klid, pozitivitu a kreativitu.

Doplňky v ložnici podle feng shui

V ložnici by se neměly nacházet žádné negativní obrazy ani suché květiny. Ty raději nahraďte klidnými a optimistickými fotkami, a pokud chcete mít v ložnici rostliny, nechte si jen ty živé s kulatými listy a ujistěte se, že je jich jen pár a jsou dost daleko od postele. Rostliny podle feng shui totiž také přitahují aktivní jangovou energii.

Nad postelí nikdy neumisťujte žádné těžké věci, jako obrazy či lustry. Podle feng shui totiž symbolizují zahrávání si s osudem a strach, že by na vás v noci mohly spadnout, vám pro klidný spánek rozhodně nepomůže. Do ložnice se nehodí ani akvárium či jiné nádoby s vodou, které mohou dle feng shui symbolizovat odtok majetku a hasí vášeň. V každém případě z ložnice odstraňte i televizi, počítač a pracovní věci.

Podle feng shui je každá věc nabitá svou energií. Postele a další nábytek vyrábíme s potěšením a láskou, takže do vaší ložnice přinesou jen pozitivní energii. Přijďte za námi do našeho studia, kde vám naši designéři rádi vymyslí ideální řešení právě pro vaši ložnici.