Barva kuchyně: jak zvolit tu správnou?

Barva kuchyně: jak zvolit tu správnou?

V kuchyni trávíte několik hodin denně – příprava jídel, svačin, a pokud máte kuchyň spojenou s jídelnou, tak i rodinné stolování a povídání s přáteli u kávy. Nejen proto byste se v ní měli cítit naprosto příjemně.

Při plánování vaší vysněné kuchyně je ale důležité myslet na to, že by měla být nadčasová, aby se vám líbila dlouhou řadu let a neokoukala se. Její barva je přitom jedním ze zásadních parametrů. Ve výběru budete mít mnohem jasněji, pokud si zodpovíte následující otázky.

Malá nebo velká kuchyně?

Barvu kuchyně vybírejte s ohledem na to, aby ladila i se zbytkem interiéru. Jiná kuchyň se hodí do městského bytu, jiná do moderního bungalovu a jiná na chatu uprostřed lesů. Pokud tušíte, že budete chtít za pár let nějakou změnu, doporučujeme vybrat přírodní barvu kuchyňské linky a dalšího nábytku. Vymalovat stěny je totiž mnohem jednodušší než měnit linku a přírodní odstíny se budou hodit takřka k jakýmkoliv stěnám i v budoucnu.

Světlá nebo tmavá kuchyně?

Pokud kuchyň bude spíše menších rozměrů, určitě jí budou více slušet světlé barvy. Ty dodají prostoru potřebné světlo a opticky ho zvětší. Tmavé barvy zase krásně vyniknou ve velkých kuchyních, kterým dodají eleganci a nádech luxusu. Pohrát si můžete i s kombinací světlých a tmavých odstínů. Pokud chcete takto kombinovat, skvěle vypadají světlé vertikální plochy, například stěny, a tmavé horizontální plochy, jako pracovní deska či stůl. Nezapomeňte ani na podlahu, ať kuchyň není celkově příliš ponurá nebo naopak svítící.

Teplé nebo studené odstíny?

Teplé odstíny barev, zejména těch přírodních, vytváří dojem útulnosti a pohody, což je v kuchyni jistě žádané. Studené odstíny jsou vysoce moderní a elegantní. Zlatou střední cestou ale může být kombinace studených a teplých odstínů, která opravdu zaujme. Ve spojení s oblíbenou a často používanou krémovou barvou ─ ale také dřevem ─ krásně vyniknou například prvky v zelené či modré a kuchyň bude působit krásně vyváženým dojmem.

NEZAPOMÍNEJTE NA BÍLOU

Bílá kuchyně je tradiční a věčná ─ rozhodně se nemusíte obávat, že by časem nebyla moderní. Kromě toho se dá jednoduše kombinovat snad s jakoukoliv jinou barvu, nádherně vyniká s dřevem a hodí se jak do rustikální kuchyně, tak do skandinávské kuchyně. Bílá je také číslem jedna v malých prostorech, protože do místnosti dodá dostatek světla a opticky zvětšuje. Pro oživení pak stačí například barevná lednice nebo jiný kontrastní prvek.

KTERÉ BARVY SE HODÍ DO KUCHYNĚ?

Každá barva na člověka působí trochu jinak. Žlutá a oranžová vás dobře naladí a podporuje chuť k jídlu. Zelená je svěží a skvěle se hodí ke dřevu, stejně jako to můžete vidět venku v přírodě, ale krásně ladí i k bílé a žluté. Modrá naopak chuť k jídlu tlumí a v kombinaci s nerezem může působit až příliš chladně – zároveň je ale jemná a uklidňující.

Pastelové barvy jsou trendem posledních let. Jsou jemné, měkké a oživí kuchyni. Důležité je ale dobře je sladit se stěnami a podlahou. Pastelové barvy vedle sebe totiž nesnesou úplně jakýkoliv odstín. Barevná linka vždy vypadá nejlépe s tlumenými odstíny barev ostatních částí kuchyně. Proto jsou stále tolik oblíbené různé krémové odstíny, které je jednoduché doladit s dalšími barvami, podobně jako bílou.

JAK SLADIT BARVY V KUCHYNI?

Doplňky by měly být pokud možno v jednom odstínu. V kuchyni by celkově měly převažovat dvě, maximálně tři barvy. Syté a výrazné odstíny si raději ušetřete právě na doplňky, na velkých plochách se brzy okoukají a mohou působit dráždivě, zejména červená. Velmi dobrým příkladem je vždy příroda – tmavě hnědá podlaha s bílým stropem je skvělým základem pro všechno další.

Velmi rádi vám pomůže s výběrem vhodných barev právě do vaší kuchyně a vyrobíme kuchyni na míru tak, aby splňovala nejen vaše designové, ale také funkční požadavky.