Jak vybrat jídelní židle

Jak vybrat jídelní židle

Existuje mnoho variant jídelních židlí. Vybírat si můžete z různých materiálů, tvarů i barev. Kromě designové stránky byste se ale při výběru měli zaměřit zejména na pohodlí, které židle poskytnou. Sezením na nich totiž strávíte velké množství času, a to nejen při jídle. Mnoho osob u kuchyňského stolu často i pracuje, děti tam během vaření píšou úkoly a jistě se chcete cítit maximálně pohodlně i při posezení s přáteli u kávy.

Vzhled jídelních židlí

Pokud se rozhodnete pořídit si samostatně židle a stůl, měly by spolu tvořit hezký celek. To ale neznamená, že musí vypadat stejně. Můžete si například pořídit například nadčasový dřevěný stůl a k němu barevné plastové židle, které ozvláštní a oživí celou kuchyň. Pokud máte rozkládací stůl, nezapomeňte koupit dostatek židlí i pro případ početnější návštěvy a jeho rozložení.

Do velkých prostor dokonale zapadají velké a masivní židle, které na sebe upoutají pozornost a přímo vybízí k sednutí. V malých kuchyňkách udělají lepší službu menší a lehčí židle, v případě velmi malého prostoru oceníte i skládací židle.

Dřevěné, plastové nebo kovové jídelní židle?

Co se týče materiálu, stálicí s dlouhou životností jsou dřevěné židle, do moderních interiérů krásně zapadnou i židle kovové. Dřevěné, kovové i plastové židle se velmi jednoduše udržují a čistí, což bývá u jídelních židlí často nutné, a jsou vhodné i pro alergiky.

Maximální pohodlí vám pak dopřejí čalouněné židle nebo podsedáky. Velkou výhodou u čalouněných židlí jsou snímatelné potahy, které jednoduše vyperete v automatické pračce. Podsedáky zase ocení zejména osoby, které rády dělají alespoň malé změny v interiéru. Sedáky lze totiž jednoduše vyměnit za jinou barvu či vzor, aniž byste museli kupovat nové jídelní židle.

Na co se zaměřit při výběru jídelní židle

Při výběru se zaměřte nejen na pohodlí, vzhled a materiál, ale také životnost, nosnost a rozměry. Životnost jídelní židle nejvíce ovlivňuje kvalita provedení a materiál. Pozorně si prohlédněte spoje ─ nejdelší životnost poskytují zpravidla ty šroubované. Nosnost židle udává, kolik kilogramů židle bez problému unese. Tento údaj doporučujeme sledovat, při jeho podcenění by totiž mohlo dojít k úrazu.

Samostatnou kapitolou jsou rozměry a tvar jídelní židle, které mají vliv nejen na pohodlí, ale také na zdraví. Sedák by měl být minimálně 40 cm široký, měl by být ve výšce zhruba 45 cm od země a s opěrkou by měl svírat nejlépe úhel 95 °. Pokud má židle i područky, měly by být níže, než deska stolu, aby se pod něj dala pohodlně zasunout. Pokud se na židli posadíte, sedák by měl být z každé strany o pár centimetrů širší než pánev, úhel v koleni by měl být 90 °, sedák by měl být pod koleny příjemně zaoblený a opěradlo by mělo sahat alespoň po lopatky.