Vyhněte se nejčastějším chybám při plánování kuchyně

Vyhněte se nejčastějším chybám při plánování kuchyně

Při plánování, jak má vypadat nová kuchyně, je nutné pečlivě promyslet každý detail, a to nejen v případě zcela nové kuchyně v novostavbě, ale také při rekonstrukci nebo jen částečné úpravě kuchyně. Jakákoliv další úprava totiž většinou nebývá ani jednoduchá, ani rychlá.

Pokud toužíte po naprosto přesně sedících skříňkách a dlouholeté životnosti, je ideálním řešením kuchyň na míru. Opravdoví odborníci mají velké množství zkušeností, díky kterým přesně vědí, jak vše navrhnout maximálně prakticky. Tak, abyste se při přípravě pokrmů cítili pohodlně a příjemně. Specialisté dovedou kuchyň na míru doladit do stylu celého interiéru nebo budovy, takže krásně zapadne. Přesto ale odborníkům vždy sdělte své představy a požadavky, ať je mohou zapracovat už při návrhu. Pokud si však kuchyň chcete alespoň částečně navrhnout sami, dejte si pozor na několik častých chyb.

Rozmístění spotřebičů

Některé spotřebiče k sobě prostě nepatří. Jasným důkazem je lednice a trouba se sporákem. Lednice se vedle sporáku zbytečně přehřívá, a aby chladila tak, jak má, musí jet na mnohem vyšší výkon. Pak dochází k výrazně vyšší spotřebě energie. U dalších spotřebičů si dejte pozor zejména na to, ať k nim máte vždy snadný přístup.

Výška kuchyňské desky

Výšku kuchyňské linky plánujte vždy podle své vlastní výšky. Při špatné výšce desky totiž bude delší vaření nepříjemné a budou vás bolet ruce. Jak poznáte správnou výšku kuchyňské linky? Připažte k tělu a ruce ohněte v loktech v pravém úhlu. V této poloze by vaše ruce měly být 15 cm nad deskou.

Rozvržení zón

Díky správnému rozvržení zón bude přecházení od jedné činnosti k další přirozené a plynulé. Pro praváky je vhodné postupovat ve směru zleva doprava, pro leváky naopak. Jako první by měla být umístěna skladovací zóna. V té najdete lednici, spíž a skříňky s nádobím. Vedle ní je vhodné umístit mycí zónu se dřezem, odkapávačem a myčkou. Následuje pracovní zóna, což je volná plocha na zpracování potravin. Vhodné je umístit zde i příbory k přípravě pokrmů a koření. S pracovní zónou sousedí varná zóna se sporákem a troubou. Na konci oceníte zónu odkládací, kde můžete odkládat například uvařené pokrmy.

Osvětlení

Velké světlo na stropě je základ, v kuchyni je však nutné podpořit ho ještě dalšími intenzivními světly směřujícími přímo na linku, a to nejlépe ve větším počtu a z různých úhlů. V malých prostorech, ve kterých není velké okno, oceníte i digestoř, která vám do kuchyně nažene čerstvý vzduch, odvětrává nepříjemný zápach, který vzniká například při smažení, a také úspěšně zabraňuje plísním, protože odvádí přebytečnou vlhkost. V případě malého okna a tedy horšího přirozeného osvětlení je vhodné pořídit linku ve světlých barvách, na které lépe uvidíte, a kuchyň bude navíc vypadat opticky větší.

Zásuvky v kuchyni

Zásuvek snad není nikdy dost. Spočítejte nejen všechny spotřebiče, které máte, ale nezapomeňte ani na ty, které máte v plánu pořídit. Spotřebičů si pořizujeme čím dál větší množství a jistě nebudete mít radost, pokud při každém použití budete muset něco vypojovat a zapojovat.

Kuchyňská baterie

Baterii zvolte podle výšky dřezu – měli byste být schopní snadno napustit i větší hrnec, zároveň by ale baterie neměla být vysoká příliš, ať nejste při každém použití celí mokří. Baterie by měla směřovat přímo na výpusť dřezu. Praktickým a čím dál oblíbenějším řešením je výsuvná sprchovací hadice, díky které můžete napustit vodu i mimo dřez.

Výška vrchních skříněk

Vrchní skříňky umístěte tak, abyste do nich mohli pohodlně ukládat vše potřebné a bezpečně to opět vytahovat. Dejte ale pozor na to, ať jsou skříňky dostatečně vysoko a nepřekáží ve výšce hlavy.

Prostor pro stolování

Obzvláště při stěhování z menšího bytu do rodinného domu se mnoho osob upíná ke starým zvykům. Pokud jste běžně stolovali v obývacím pokoji, už nemusíte – pokud nechcete. Při plánování kuchyně myslete i na prostor pro umístění jídelního stolu a židlí. Pokud nemáte místo nazbyt, praktický může být sklápěcí stůl, jehož deska je připevněná přímo na stěně.

Dokonalá kuchyň vzniká vždy důmyslným propojením opravdu velkého množství prvků. Pokud na něco nechcete zapomenout a chcete si být jistí, že všechno bude perfektně fungovat a padne doslova jako ulité do prostoru, aniž byste museli cokoliv řešit, stavte se za námi do našeho studia. Velmi rádi vám vyrobíme kuchyň na míru přesně podle vašich požadavků a přání.