Jak vybrat materiál na kuchyňskou linku

Jak vybrat materiál na kuchyňskou linku

Kuchyňská linka z masivu

Linku z masivu ocení milovníci klasického designu a vysoké kvality. Nejčastěji se jedná o precizně zpracované bukové nebo dubové dřevo, které vyniká vysokou tvrdostí a má také velmi vysokou hmotnost. Masiv lze mořit do různých odstínů, různě ohýbat a případné menší škrábance na povrchu lze celkem jednoduše opravit přebroušením a nalakováním.

O kuchyňskou linku z masivu je však nutné se pečlivě starat – její údržba nepatří právě k těm nejjednodušším a několikrát za rok si žádá pečlivě vetřít speciální oleje. Masivu nesvědčí ani déletrvající mokro, které se může objevovat v okolí dřezu.

Kuchyňská linka z lamina

Lamino je nejčastěji používaným materiálem na korpusy i dvířka kuchyňských linek. Jedná se o oboustranně laminovanou dřevotřísku, která je poměrně jednoduchá na údržbu, odolná vůči mechanickému poškození, má nízkou hmotnost a zároveň patří k těm nejlevnějším materiálům.

Vybrat si můžete takřka z neomezeného množství barev a vzorů, včetně tak realistických dekorů dřeva, že pouhým okem jen těžko poznáte rozdíl. Pokud však nejsou na laminu precizně udělané ABS hrany, je náchylné na vlhkost. Při poškození lamino nelze opravit a zničený kus lze jen vyměnit za nový.

Rustikální dřevěná kuchyně s moderními spotřebiči

Kuchyňská linka z MDF

MDF je dřevovláknitá deska s velmi jemnou strukturou, díky čemuž má výbornou tvarovou zpracovatelnost a lze na ni vyfrézovat různé vzory. MDF lze lakovat, nalepit na ni fólii nebo dýhu – tenkou vrstvu masivu.

MDF s dýhou je tvarově stabilnější a levnější než masiv, počítat však musíte s o něco nižší odolností. Fólie nalepená na MDF má také skvělé vlastnosti – je totiž potažená i přes hranu, takže se dovnitř nedostane vlhkost a spoje nejsou viditelné. Stejně jako u lamina máte na výběr z neomezeného množství barev a dekorů, údržba fólie je naprosto jednoduchá a cena příznivá. MDF desky však lze i lakovat. Lakovanou kuchyňskou linku si můžete nechat vyrobit v moderním vysokém lesku, nebo právě naopak v hlubokém matu. Lakovaná kuchyňská linka se také jednoduše udržuje, nemá žádné póry a vyniká vysokou odolností. Pokud by ale i přesto došlo k nějakým škrábancům, lze poškozené místo jednoduše přelakovat.

Materiál na pracovní desku

Pracovní deska by měla být vysoce odolná jak proti poškrábání, tak proti vysoké vlhkosti nebo teplotě. Zároveň by z hygienických důvodů mělo být možné ji také jednoduše vyčistit. Nejčastěji se k výrobě kuchyňské desky používá hrubší lamino s dekorem kamene, dřeva nebo v jakékoliv jiné barvě či vzoru. Vysokou odolnost a dlouhotrvající životnost však zaručí přírodní kámen, jako je žula nebo mramor. Pracovní desku si můžete nechat vyrobit také z kamene umělého, z pryskyřice nebo nerezu. Ten se nejčastěji používá v gastronomii – je sice studený, ale vysoce odolný a maximálně hygienický.

Materiál stěny za pracovní deskou

Na stěnu za pracovní deskou jsou nejčastěji používané keramické obklady. Ty vypadají hezky, jsou odolné a vydrží i větší rozdíly teplot. Čištění je ale náročnější kvůli spárám. Čistit se vám budou mnohem lépe jednolité plochy – například vinylová tapeta nebo laminátová či skleněná deska. Skleněnou desku si můžete pořídit ve stejném dekoru jako linku, moderní je však také sklo v kontrastní barvě nebo s potiskem. Skleněná deska je ale citlivá na náhlé změny teplot, není proto vhodná za sporák, kde bohužel dochází ke znečištění nejčastěji.

Materiál dalších součástí kuchyňské linky

Dřezy už se dnes nevyrábí jen z nerezové oceli – do některých kuchyní může se mnohem lépe hodit dřez keramický nebo skleněný, neotřelým designem pak působí dřez z granitu či tectonitu.

Důležitou součástí kuchyňské linky jsou také úchyty. Přestože jsou poměrně malých rozměrů, jsou velmi výrazným prvkem, který se může stát takzvanou třešničkou na dortu. Úchyty mohou mít různé tvary, od jednoduchých linií přes oblé rohy až po dekorativní tvarované úchyty. Vybírat můžete i z množství materiálů – nejčastěji dřeva, kovu a plastu. Do kuchyní v moderním minimalistickém designu je pak skvělou volbou mechanický nebo elektrický bezúchytový systém, díky kterému nebude jednoduchý vzhled kuchyňské linky vůbec nic narušovat.

Kombinace různých materiálů

Není nutné se rozhodnout jen pro jeden typ materiálu. Častou praxí je například kombinace lamina, které je použito na korpus kuchyňské linky, a jiného materiálu na dvířka – například masivu. Tato kombinace má kromě nižší ceny také nižší hmotnost než kuchyňská linka z masivu. Dvířka je také možné vyplnit čirým nebo mléčným sklem.

Ať už máte jakoukoliv představu, neváhejte se za námi zastavit do našeho studia. Rádi vám poradíme, zpracujeme 3D návrh a následně vyrobíme kuchyň na míru přesně podle vašich přání.