Otevírání kuchyňských dvířek: Je libo panty, výklopy či rolety?

Otevírání kuchyňských dvířek: Je libo panty, výklopy či rolety?

Už dávno jsou pryč doby, kdy se na dvířka na kuchyňské lince používaly jen obyčejné panty a každé jejich neopatrné zavření doprovázelo hlasité bouchnutí. Závěsy neboli panty se za poslední roky posunuly o kus vpřed směrem k vašemu pohodlí. Kromě pantů však máte na výběr i další možnosti, jako výklopy nebo rolety.

Závěsy

Panty jsou stále nejpoužívanějším a nejoblíbenějším mechanismem na otevírání dvířek na kuchyňské lince. Jejich výroba a montáž není tak náročná, jako u jiných mechanismů, čemuž odpovídá i jejich příjemná cena. Závěsy rozdělujeme na několik typů.

Klasické závěsy

Dorazové panty s pružinou jsou v kuchyni klasikou. Jejich výhodou je to, že se samy dovírají a drží zavřené. Navíc jsou poměrně levné. Počítat však musíte s tím, že každé jejich dovření uslyšíte.

Závěsy s tlumením

Závěsy s tlumením řeší nevýhodu předchozího typu – při zavírání totiž tento mechanismus dvířka krásně zpomalí a plynule a potichu je zcela dovře. Dvířka s tímto systémem otevírání musí být vybavena úchytkami.

Závěsy bez pružiny

Závěsy bez pružiny se používají u dvířek, která nemají úchyty, a kombinují se s mechanickým systémem tip-on. Pro otevření bezúchytkových dvířek do nich stačí lehce zatlačit rukou, loktem, kolenem, nohou nebo bokem. Zavírají se tiše a plynule a opět do nich stačí jen zatlačit. Vždy však můžete dvířka otevřít a zavřít i manuálně, aniž byste omezili jejich funkčnost.

Speciální závěsy

Kuchyni na míru vždy maximálně přizpůsobujeme vašim potřebám a prostoru. Některé skříňky vyžadují jiné řešení, než klasické závěsy. Existují proto i speciální panty do rohů, takzvané slepé rohy, ale také například panty s větším či menším úhlem otevírání a panty určené pro materiály vetší šířky.

Výklopy

Výklopy jsou oblíbeným mechanismem zejména u vrchních skříněk kuchyňské linky. Pokud si během přípravy pokrmů necháváte otevřené skříňky, jsou pro vás výklopné systémy – obzvlášť výsuvy a skládaná dvířka – tou nejbezpečnější volbou. Otevírají se totiž směrem nahoru, takže nehrozí, že by vám při vaření překážely u hlavy.

Mechanické pružinové výklopy

Existuje velké množství různých mechanických výklopů, určené na různou velikost a hmotnost dvířek a s různou silou výklopu. Výklopy zlehka pomáhají s otevřením dvířek a díky tlumení zajišťují tiché a plynulé zavírání. Zůstávají otevřené a drží v takovém úhlu, do jakého je právě otevřete – neotevřou se automaticky do nejvyšší polohy, takže na ně vždy pohodlně dosáhnete, což je u vrchních skříněk velkou výhodou.

Rozdělujeme je na mechanické pružinové výklopy a výsuvy. Výklopy se otevírají stejně jako dvířka na pantech, s tím rozdílem, že ne do boku, ale nahoru. Výsuvy jsou však ještě sofistikovanějším kouskem – dvířka vysunete směrem nahoru, přičemž stále zůstávají ve svislé poloze. Tento neotřelý design působí velmi zajímavým dojmem, nutno však dodat, že dvířka při otevírání zastíní skříňku nad sebou a nelze je použít na skříňky, které jsou až u stropu – dvířka by se neměla kam vysouvat. Výhodou je to, že dvířka zůstávají otevřená v takové poloze, do jaké je sami otevřete. Nejstylovějším mechanismem jsou ale bezpochyby skládané výsuvy, které jsou kombinací výklopných a výsuvných systémů. Dvířka otevíráte směrem nahoru a ta se během otevírání začnou skládat uprostřed. Tento typ je vhodný na vyšší skříňky, dvířka totiž po otevření nevyžadují tolik prostoru, jako jiné typy.

Plyno-kapalinové výsuvy

Dvířka se neotevírají silou pružiny, ale pomocí plyno-kapalinových pístů. Ty vám dvířka u vrchních skříněk pomáhají otevřít a dobře tlumí při zavírání. Naopak u spodních skříněk tlumí při otevírání a pomáhají se zavíráním.

Bezbariérová kuchyně s polohovatelnými policemi pro invalidy

Žaluzie a rolety

Ač jsou často opomíjenou variantou, i žaluzie a rolety mají v kuchyni své místo. Skvěle se hodí například pro použití u spíží. Při použití žaluzií nebo rolet není nutné počítat s prostorem na otevírání dveří, čímž šetří drahocenný prostor.

Kombinace podle vašich potřeb

Není nutné mít u všech dvířek stejný mechanismus otevírání – častou a oblíbenou kombinací jsou závěsy u spodních skříněk, výklopy u vrchních a žaluzie na spíži. U kuchyně na míru vždy záleží jen na vašich potřebách, přáních a prostorových možnostech. Zavolejte nám nebo rovnou přijďte za námi do našeho studia – rádi vám navrhneme, nakreslíme a vyrobíme kuchyň vašich snů.