Vybíráme spotřebiče: Sporák

Vybíráme spotřebiče: Sporák

Stěhujete do nového nebo rekonstruujete kuchyň a váš sporák už leccos pamatuje? Pak určitě uvažujete nad pořízením nového. Na trhu je obrovský výběr různých typů, značek a kombinací varné desky a trouby, přičemž skoro každý výrobce nabízí množství speciálních a praktických funkcí. Jak vybrat sporák z tak široké nabídky? Nemusí být zrovna snadné, proto se pojďme podívat na běžné typy sporáků a jejich výhody a nevýhody.

Elektrický sporák

Varné desky a pečicí trouby na elektrický pohon jsou v kuchyních čím dál oblíbenější. Jediné, co ke správnému fungování potřebují, je připojení do sítě 380 V. Vybírat můžete hned ze tří typů varných desek – indukčních, sklokeramických a s litinovými ploténkami. Indukční varná deska vyniká vysokou účinností – je takřka okamžitě nahřátá a uvaříte na ní opravdu rychle. Indukční deska nahřívá jen nádobí a sama se nenahřívá vůbec. Díky tomu je naprosto bezpečná a jednoduše se čistí – jídlo se na ní totiž nepřipálí a stačí ho jen setřít. Indukční deska neprodukuje ani žádné zbytkové teplo, je tedy také velmi úsporná. Vyžaduje však použití speciálního nádobí, které je určené přímo pro tento typ varné desky.

Druhou možností je sklokeramická varná deska. Stejně jako indukční, i sklokeramická deska vyniká jednoduchou údržbou a rychlým nahříváním. Na rozdíl od indukce ale můžete používat i běžné nádobí. Sklokeramická deska však vytváří zbytkové teplo – pokud však zvolíte desku s chytrými eko funkcemi, můžete toto teplo využívat k dovaření pokrmů. Třetím typem elektrických varných desek jsou litinové plotýnky. Litinové plotýnky oceníte pro jejich jednoduché ovládání a nízkou pořizovací cenu. Ve srovnání s předchozími dvěma typy však litinové plotýnky produkují více zbytkového tepla a poměrně dlouho se nahřívají, mají tedy vyšší spotřebu elektřiny.

Elektřina může pohánět i pečicí troubu. Elektrická trouba umí zpravidla péct s horním i dolním vyhříváním, horkovzdušné trouby pak často nabízí i speciální funkce, jako je pečení na páře či gril. Obzvlášť oceníte také funkci automatického čištění, kterou bývají moderní trouby vybavené a díky které budete moct zapomenout na zdlouhavé drhnutí připáleného jídla. Některé trouby mají dokonce teleskopické výsuvy, pomocí kterých se mřížka vysune automaticky po otevření dvířek.

Plynový sporák

Na plynovém sporáku už ve svém životě vařil snad každý. Plynový sporák pořídíte za poměrně nízkou cenu a náklady na jeho provoz jsou také minimální. Hořáky lze jednoduše ovládat a můžete snadno a rychle regulovat přívod plynu. Samozřejmostí už dnes bývá také integrované zapalování a bezpečnostní pojistka, která v případě vyhasnutí plamenu zastaví přívod plynu. S plynovou pečicí troubou si jistě každá zkušená hospodyňka či kuchař poradí. Nutno však podotknout, že plynová pečicí trouba nevede teplo tak rovnoměrně jako elektrická, hůře se reguluje a často vyhřívá jen zespoda.

Kombinovaný sporák

Kombinovaný sporák je nejoblíbenější variantou. Zatímco využíváte levné a jednoduše ovladatelné plynové hořáky nahoře, můžete si užívat všechny výhody elektrické trouby dole. Je však nutné mít dostupný přívod plynu i elektřiny ke sporáku.

Sporák do kuchyně na míru

Každou kuchyni přizpůsobujeme vašim potřebám a přáním. Varnou desku a pečicí troubu můžeme umístit také samostatně, každé zvlášť, což je obrovská výhoda. Pokud si to budete přát, navrhneme a vyrobíme kuchyň na míru s vestavěnými spotřebiči, a to včetně pečicí trouby. Nejen, že pak trouba a další spotřebiče perfektně zapadnou do interiéru a stanou se takřka neviditelnou součástí nábytku, ale navíc mezi nimi a nábytkem nemusí být žádný volný prostor, který by se vám následně jen špatně čistil. Vestavěnou troubu navíc můžeme situovat například do výšky pasu, díky čemuž se k ní nebudete muset neustále ohýbat.

Kuchyně na míru navrhujeme tak, aby se vše perfektně doplňovalo jak vizuálně, tak také z praktického hlediska. Kolem varné desky vybereme takové materiály, které s ní budou korespondovat. Takové, na které se vám bude dobře dívat a které mají v těchto podmínkách maximální životnost. Stavte se za námi do našeho studia, rádi vám navrhneme a vyrobíme kuchyň vašich snů.

Nadčasová kuchyně s kamennou kuchyňskou deskou