Vybíráme styl: Skandinávská kuchyně

Vybíráme styl: Skandinávská kuchyně

Jednoduché linie, naprostá čistota a maximální funkčnost – tyto tři body dokonale charakterizují skandinávský styl. Po vstupu do kuchyně ve skandinávském stylu se okamžitě začnete cítit velmi příjemně a zahltí vás poklidná atmosféra.

Skandinávské kuchyně působí minimalistickým a vzdušným dojmem, a to i v případě, že se jedná o malou kuchyňku v bytě. Skandinávský styl vždy efektivně pracuje s využitím prostoru. Díky tomu kuchyně ve skandinávském stylu vždy poskytuje dostatek úložného prostoru a praktické rozmístění pracovních ploch i spotřebičů. A třešničkou na dortu je oku lahodící design, který je nadčasový a čistý.

Koncept skandinávských kuchyní

Obyvatelé severských zemí, kde má skandinávský styl svůj původ, mají často nedostatek slunečního světla a tepla. Jejich příbytky jsou proto vybavené útulně a vybavení je příjemné a hřejivé. Základem je samozřejmě i dostatek světla. Ten Seveřané nejčastěji řeší velkými okny, vzdušným, věcmi nezahlceným prostorem, převahou světlých barev v interiéru a v neposlední řadě vhodným osvětlením.

Bezkonkurenční výhodou skandinávského stylu je to, že sluší naprosto každé kuchyni – od maličké kuchyňky v garsonce až po prostornou kuchyň spojenou s jídelnou v rodinném domě. Skandinávská kuchyň je vždy praktická a stylová, ať už je vybavená rovnou linkou, rohovou linkou nebo linkou s ostrůvkem.

Barvy a materiály vhodné pro skandinávské kuchyně

Barevnost je dána jednoznačně – bílá převládá, a to zejména z praktických důvodů. Světlé barvy totiž dokážou prostor výrazně opticky zvětšit. Bílou barvu často doplňují teplé odstíny hnědé či šedé. Taková kontrastní kombinace je velmi zajímavá. Nejlépe však působí, pokud je použitá jen jedna kontrastní barva, a to jen na několika věcech. Bohatě stačí, pokud jsou v kontrastní barvě menší doplňky, například hodiny, či malé elektrospotřebiče, jako váha či varná konvice. Skandinávský styl by měl neustále zůstat elegantní a dynamický.

Severský styl je hluboce propojený s přírodou, čemuž odpovídají i používané materiály: převažuje dřevo, za kterým následuje kámen a sklo. Maximální pozornost je pak věnovaná preciznímu zpracování. Ať už jde o dřevěné podlahy, kvalitní konstrukce nábytku či kuchyňkou linku z masivu. Obáváte se, že by se vám tyto materiály špatně čistily? Nemusíte. Na výrobu kuchyňských linek na míru používáme materiály se speciální povrchovou úpravou, která je velmi odolná a snadno se čistí – většinou stačí jen setřít vlhkým hadříkem.

Jaké je tajemství poklidné atmosféry skandinávských kuchyní?

Příjemný pocit při pobytu ve skandinávské kuchyni přichází zejména působením nezahlceného a čistého prostoru v kombinaci s dobrým osvětlením. Pokud je to jen trochu možné, zkuste kuchyň propojit s jídelním prostorem – v menších kuchyních je možné použít alespoň barový pult a stoličky – a umístěte ho tam, kde je nejvíce světla. Je vhodné kombinovat několik různých druhů osvětlení, například bodová světla nad pracovní plochou a visící lampy nad úrovní hlavy v prostoru. Dbejte i na výběr správné teploty osvětlení. Zatímco studené, namodralé světlo dodává energii a motivuje k práci, nad jídelní stůl dejte přednost raději teplejšímu žlutému odstínu, který navozuje klidnější a útulnější atmosféru.

Pomyslnou tečku však tvoří detaily. Doplňky korespondují s celým skandinávským stylem: jsou přírodní a příjemné na pohled či na dotek, nezřídka na obojí. I s nimi to však doporučujeme nepřehánět – bohatě postačí i několik květináčů s čerstvými bylinkami.

Skandinávská kuchyně na míru

Pokud toužíte vařit si svou kávu a připravovat jídlo v praktické a stylové kuchyni, skandinávský styl vám jistě bude vyhovovat. Oblíbí si ho každý milovník minimalismu, přírody a poklidné atmosféry. Díky naším zkušeným designérům a zručným truhlářům vám můžeme vytvořit do detailu promyšlený návrh kuchyně a vyrobit kvalitní nábytek s precizním zpracováním. Neváhejte a přijďte se za námi domluvit do našeho studia.