Připravte svou kuchyň na Vánoce

Připravte svou kuchyň na Vánoce

Vánoce se nezadržitelně blíží a není pochyb o tom, že jsou neodmyslitelně spojené s kuchyní. No jaképak by to byly Vánoce, kdyby chybělo cukroví a perníčky? Pokud svou kuchyň každý rok zdobíte stejně a máte chuť ji letos vyzdobit jinak, můžete se inspirovat tímto článkem. Na závěr jsme přidali několik tipů, jak si usnadnit a zpříjemnit samotné vánoční vaření.

Vůně Vánoc během několika okamžiků

Tyto chvíle lásky a pohody jsou spjaty s vůní vanilky, skořice, hřebíčku a dalších druhů koření. Tuto příjemnou vůni můžete v kuchyni rozvinout nejen při pečení perníčků a zahřívání svařeného vína – rozhodně se nebojte použít celou skořici také jako dekoraci. Pokud máte dostatečně prostornou kuchyň spojenou s jídelním koutem, zkuste umístit vánoční stromeček právě tady – v okamžiku kuchyni krásně provoní, vy se tam budete cítit útulněji a nejspíš nalákáte i zbytek rodiny. A čas strávený s rodinou je během Vánoc přece to nejdůležitější. Nezoufejte ale ani v případě, že máte malou kuchyň, do které se běžný stromeček nehodí. Můžete ho jednoduše nahradit menším stromečkem nebo vázou s větvičkami jehličnanů.

Vánoční atmosféru vykouzlíte raz dva pomocí dekorací

Hvězdy, srdíčka, zvonečky, postavičky či girlandy – to vše máme s vánoční výzdobou spojené. Každý má své oblíbené dekorace – v interiéru však vždy nejlépe působí, pokud se držíte jednotného stylu. K těm nejkrásnějším dekoracím však bezpochyby patří drobná světýlka na oknech a vánoční věnec na stole nebo na dveřích. Můžete si ho vyrobit i sami z proutí nebo větviček a ozdobit ho svíčkami, stuhami či mašlí. Na menším stole se zase bude vyjímat ozdobný svícen. Nezapomeňte na větvičku jmelí zavěšenou na osvětlení nebo v kuchyňských dveřích – jmelí je symbolem pohody, klidu a štěstí. Na stůl nebo okno se dokonale hodí také Vánoční hvězda, která má v tomto období nádherné červené a zelené listy.

Aby se však z vánoční výzdoby nestal jeden velký designový zmatek, je potřeba dodržovat jednotný styl a barevnost. Vyberte si jen jednu barvu veškerých dekorací, a tu nechte převažovat, případně můžete zvolit ještě jednu doplňkovou barvu, více však raději ne. Nemusíte se nutně držet jen červené nebo zelené v kombinaci se zlatou či stříbrnou – fantazii se meze nekladou. Letošním trendem je rozhodně tmavě modrá s bílými, zlatými nebo stříbrnými ozdobami a světýlky – toto spojení nápadně připomíná noční oblohu.

Jak udržet jednotný styl v kuchyni

Co se týče stylu, volte dekorace podle stylu celé kuchyně. V retro kuchyni nechte vyniknout krásu svíček a přírodních věnců, které můžete ozdobit sušenými květy, plátky sušených citrusů a kořením, po poličkách můžete rozložit větvičky a šišky. Elektrická LED světýlka moc do retro stylu přece jen moc nezapadají. Jinak je to ale v minimalistické kuchyni. Tady vám na vytvoření vánoční atmosféry stačí jen pár dekorací, například utěrky a chňapky s vánočními motivy a proutěný věnec na stole. V čistém volném prostoru totiž dekorace mnohem více vyniknou a vánoční atmosféru stačí pouze naznačit. Použijte jen jednu nebo dvě barvy a materiály. Nepřežeňte to, ať nerozbijete minimalistickou atmosféru.

Samostatnou kapitolou jsou rustikální kuchyně, které jsou přírodní a útulné po celý rok a vánoční výzdoba se k nim nesmírně hodí. Použít můžete aroma lampy, lucerny se svíčkami, dekorační řetězy a mísy se šiškami, sušenými plátky ovoce a větvičkami. Ještě příjemněji vám bude, doplníte-li také židličky a lavici o příjemné kožešiny, deky či plédy.

Pár tipů na pohodové vánoční vaření

Před nákupem potravin si udělejte velkou čistku v lednici – myslete na to, že tam budete muset dát nejen řízky, ale také velkou mísu se salátem. Vzhledem k tomu, že během přípravy vánočních pokrmů a dobrot bývá kolikrát ještě více nepořádku, než během roku, je na místě maximálně uvolnit i pracovní prostor. Dejte z linky pryč vše, co k přípravě nebudete potřebovat – malé spotřebiče, dózy, kuchařky a tak dále. Nebudete pak muset během vaření řešit nedostatek prostoru. Využijte toho, že některé činnosti můžete zvládnout už o den dříve – například přípravu bramborového salátu, který je snad ještě lepší, když ho necháte den odležet. Alespoň den předem si připravte také vánoční jídelní soupravu – talíře, mísy i příbory budou po celém roce jistě zaprášené a jejich mytí by vám na Štědrý den zbytečně zabralo drahocenný čas. Ještě před Vánoci vyneste odpadkový koš a všechny nádoby na třídění odpadu, po Štědrém dni praskají popelnice ve švech a odpady se hromadí vedle nich. A nezapomeňte, že na vánoční přípravy nejste sami – zapojte také děti a partnera či partnerku – jistě u toho spolu strávíte moc hezké chvíle.

 

Za celý tým kuchyňského studia Válek a Kačena vám přejeme krásné Vánoce nejen v kuchyni.