Jak vybrat dokonalou postel

Jak vybrat dokonalou postel

Vzhled postele je bezesporu důležitý, rozhoduje ale zejména komfort a funkčnost. V posteli trávíme průměrně 8 hodin denně – to je více času, než kdekoliv jinde. Konkurovat by v tom mohla posteli maximálně kancelářská židle. Ať už jde o dětskou postýlku, jednolůžko nebo manželskou postel, vždy se jedná o nejpodstatnější nábytek v ložnici. Jak vybrat postel tak, aby splňovala veškeré požadavky na vzhled, pohodlí i kvalitu?

Parametry pohodlné postele

Kvalitní spánek hraje důležitou roli pro naše psychické i fyzické zdraví, a pokud si ho dopřejeme dostatek, odrazí se to i naší výkonnosti během dne. Proto je důležité správně nakombinovat konstrukci, matraci a rošt. Konstrukce postele bývá vysoká 50–65 cm – zejména pro seniory a osoby se zdravotním omezením je vhodná vyšší postel, jelikož se z ní lépe vstává. K výšce samotné postele však nezapomeňte připočítat výšku matrace, která na ní bude položená.

Aby byla postel pohodlná, musí mít správnou nejen výšku, ale také šířku a délku. Jednolůžka se zpravidla vyrábí v šířce 80 až 130 cm, přičemž od 90 cm výše se dobře vyspí i ten, kdo se rád převaluje a roztahuje. Manželské postele seženete v šířce od 160 až do 200 cm, naprosté pohodlí si ve dvou užijete i ve 180 cm široké posteli. Otázkou pak zůstává, zda na postel pro pár zvolit spojenou matraci, nebo dvě oddělené. Oddělené matrace vám oběma umožní zvolit si tuhost matrace a otáčet ji podle potřeb, počítejte však s mezerou, která mezi dvěma matracemi může vzniknout. Délka postele se nejčastěji rovná dvou metrům – pokud se však řadíte mezi dlouhány, zvolte postel alespoň o 20 cm delší, než je vaše výška.

Krásná a maximálně praktická postel

Čelo postele na sebe ihned při vstupu do ložnice přitahuje pozornost. Čela mohou být různě tvarovaná, z různých materiálů a v mnoha barvách. Přestože je čelo úžasným designovým prvkem, nemusí sloužit jen na ozdobu. Kromě předního a zadního čela je možné na postel připevnit i boční, a to zejména v případě, že máte postel přiraženou ke stěně. Boční čelo pak chrání nejen zeď před poškozením, ale také vás od chladu. Při výběru se vždy ujistěte, že je čelo dostatečně vysoké a nebude překryto matrací.

Praktičnost postele bezesporu zvýší úložný prostor. Toho totiž není nikdy dost. Můžete do něj uschovat sezónní oblečení, lůžkoviny nebo další věci, které nepotřebujete mít neustále po ruce. Pokud však doma máte alergiky, myslete na to, že pod postelí s úložným prostorem jen těžko vytřete podlahu a k matracím zespoda neproudí čerstvý vzduch.

V případě, že máte k dispozici méně prostoru, máte ložnici spojenou s obývacím pokojem nebo hledáte kvalitní postel pro hosty, jistě oceníte rozkládací postel. Moderní rozkládací postele jsou vybavené kvalitními rošty a matracemi, takže tvoří plnohodnotné místo ke spánku.

Jaký zvolit materiál postele

Materiál, ze kterého je postel vyrobená, má velký vliv na její životnost, pohodlí, vzhled i údržbu. Vybírat můžete z postelí vyrobených z masivu, kovu i lamina. Postele z masivu vždy patřily k těm nejžádanějším a není se čemu divit. Mají totiž velmi dlouhou životnost a vysokou odolnost – bez problému vám vydrží desítky let a kvalitně zpracovaná postel klidně i celý život. Životnost ale není to jediné, co lidi k masivním postelím přitahuje. Jejich nadčasový vzhled zapadající snad do jakéhokoliv interiéru zároveň působí velmi útulným a teplým dojmem, který přímo vybízí k odpočinku. Tyto postele se vyrábí z velmi tvrdého dřeva, nejčastěji dubového nebo bukového, a to v různých odstínech a tvarech. Postel ze dřeva je vhodná i pro alergiky a její údržba je velmi jednoduchá – stačí otřít vlhkým hadříkem.

Zajímavý design lze dosáhnout kombinováním dřeva s kovem – výsledkem jsou stylové postele, které se hodí zejména do minimalistických a industriálních interiérů. Kov však může být na dotek velmi chladný přes zimu a rozpálený v létě.

Pokud máte omezený rozpočet, porozhlédněte se mezi postelemi z měkčího dřeva, jako je například smrk. Počítejte ale s tím, že má kratší životnost než masiv. Měkčí dřevo je však skvělou volbou při výběru postele pro občasné přespání hostů nebo pro dítě, které má postel jen na pár let. Smrkové dřevo má zpravidla navíc krásnou kresbu letokruhů, která je viditelnější než u masivu. Jako nejlevnější alternativa se nabízí postele z lamina. Lamino je vlastně dřevotříska potažená fólií. Postele z lamina jsou velmi lehké a stálobarevné, zároveň jsou ale také méně stabilní, jejich životnost je o poznání kratší a nosnost nižší.

Postel na míru

Pokud chcete mít jistotu, že postel bude dokonale odpovídat vašim preferencím, rádi vám vyrobíme postel na míru. Postel na míru perfektně zapadne do vašeho interiéru a bude odpovídat vaší výšce, váze i zdravotnímu stavu. Pevná konstrukce a precizní zpracování je stejně důležité jako kvalitní materiál – v takovém případě si můžete být jistí, že se vám investice do nové postele mnohokrát vrátí na vašem pohodlí a zdraví.