Jak zařídit perfektní ložnici

Jak zařídit perfektní ložnici

Nebudeme přehánět, pokud řekneme, že dokonalý odpočinek má na lidské zdraví a celkovou spokojenost v životě nezanedbatelný vliv. To, jak máte zařízenou ložnici, s tím jde ruku v ruce. Přinášíme vám několik tipů, jak zařídit ložnici tak, aby byla krásná, harmonická a funkční.

Nábytek v ložnici

V ložnici by mělo být nábytku co možná nejméně. Pro nastolení vnitřního klidu je vhodný vzdušný a volný prostor, který není zahlcený zbytečným nábytkem a věcmi. Úložný prostor se však vždy hodí a využije. V menší ložnici jistě oceníte postel s úložným prostorem, do kterého můžete schovat nejen přikrývky, polštáře a povlečení, ale také sezónní či méně používané věci. Postel se smažte umístit tak, ať je přístupná z obou stran. Zároveň by neměla stát přímo pod oknem. Správná kombinace pevné konstrukce, kvalitních roštů a matrace zajistí dobré rozložení hmotnosti, díky čemuž bude vaše páteř a klouby mít podporu, jakou pro své zdraví potřebují. A protože se jedná o ten vůbec nejdůležitější nábytek v ložnici, a možná i v celém bytě, napsali jsme o tom, jak vybrat postel, celý článek.

Skvělým řešením do ložnice je také vestavěná skříň na míru s posuvnými dveřmi, které šetří drahocenný prostor. Taková skříň navíc dobře tlumí i hluk, což jistě oceníte. Pro optické zvětšení místnosti je vhodné umístit na dveře zrcadlo – oceníte ho hned dvakrát, pokud si do skříně uložíte oblečení a vždy budete moct hned zkontrolovat, jak vypadáte.

V ložnici rozhodně nesmí chybět ani noční stolky umístěné přímo vedle postele, na které si můžete odložit rozečtenou knihu, šperky, brýle nebo postavit budík. Do prostornější ložnice můžete umístit také komody se zásuvkami, které se hodí zejména na drobné prádlo. Vždy se však ujistěte, že je všechen nábytek v jednotném designu a perfektně ladí i se stylem v celém interiéru. S tím vám moc rádi pomůžeme a navrhneme vám nábytek přesně podle vašich představ a přání.

Ložnice a vestavěné skříně s přiznanými sloupy

Správná barevnost a kvalitní materiály

V ložnici by měla vládnout příjemná atmosféra a klid, abyste tam mohli načerpat pořádnou dávku energie. Pomohou tomu přírodní barvy, jako je béžová, hnědá, šedá, modrá, zelená a žlutá. Vždy volte tlumené odstíny a výrazné a syté barvy použijte spíš na povlečení. Pokud však trváte na barevných stěnách, použijte výrazný odstín jen na jednu stěnu a ostatní ponechte tlumené. V posledních letech se navíc opět stávají trendem tapety, které mohou ještě zvýšit dojem útulnosti. U barev platí ještě jedno univerzální pravidlo – v celé místnosti se držte maximálně dvou barev.

Z používaných materiálů opět jasně vedou ty přírodní – dřevo, vlna či bavlna. Nábytek z masivu je nejen krásný a nadčasový, ale vyniká také velmi dlouhou životností, vysokou odolností a jednoduchou údržbou. Co se týče podlahy, velmi příjemné a hřejivé je dřevo, nahradit ho však můžete i silnějším linoleem a pro měkké a teplé první ranní došlápnutí se skvěle hodí kusový koberec.

Vestavěná skřín s úložným systémem a zrcadelem

Doplňky, které podtrhnou styl

Doplňky dokážou velmi jednoduše a rychle zútulnit celý prostor. Polštářky, svíčky, rostliny, pozitivní obrazy nebo fotky a samozřejmě povlečení. Nejlépe se vám jistě bude spát v jemném a měkkém povlečení z přírodních vláken. Pokud máte navíc celou ložnici v neutrálních barvách, tady můžete nechat volný průchod fantazii a zvolit barevné povlečení, které můžete měnit jakkoliv často dle své aktuální nálady.

Velmi důležitou součástí ložnice je i osvětlení. Oblíbené jsou lampy s nastavitelnou intenzitou světla, které využijete na čtení i odpočinek. Ujistěte se, že jejich vypínač je v dosahu z postele, ať nemusíte jít v noci do postele po tmě. Jako hlavní osvícení skvěle vypadají visící lampy s teplým světlem. Při samotném spánku je naopak pro tvorbu melatoninu, hormonu spánku, nutná co největší tma. Tu si zajistíte dobře tlumícími závěsy, které dotvářejí dojem z celé ložnice. I při zakrytých oknech ale nezapomínejte dobře větrat, přísun čerstvého vzduchu je pro spánek nutný.

Základem je jednotný styl

Ať už máte byt zařízený v minimalistickém, rustikálním, retro nebo industriálním stylu, dodržte jednotný design i v ložnici. Zajistí to mimo jiné nábytek na míru, který vždy ladí nejen k sobě vzájemně, ale také zapadá do celého interiéru. Na rozdíl od sériově vyráběného nábytku si tak u nás můžete nechat vyrobit nábytek na míru přesně podle svých potřeb a přání, který má díky kvalitním materiálům a preciznímu zpracování velmi dlouhou životnost.