Jaký nábytek do obýváku? Vsaďte na praktické obývací sestavy

Jaký nábytek do obýváku? Vsaďte na praktické obývací sestavy

V obýváku trávíme společný čas s rodinou a scházíme se s přáteli u dobrého jídla a pití. Proto se zpravidla bývá nejpříjemnější místností v bytě – najdete zde pohodlná křesla a pohovky, na stěnách visí obrazy a fotky členů rodiny, na poličkách jsou dekorace a předměty, ke kterým se vážou důležité vzpomínky.

Vedle útulnosti je stejně důležitá funkčnost tohoto prostoru. Zkušený odborník navrhne prakticky řešený nábytek, který vám dodá dostatek úložného prostoru, a přesto zanechá pokoj dostatečný vzdušný. Dávnou minulostí je nábytek takřka přes celou stěnu, od podlahy až po strop, s velkou hloubkou pro umístění rozměrné a těžké televize. Nahradily jej kompaktnější a odlehčenější kousky, které však nabízí velké množství různých variací.

Obývací stěna se spoustou úložného prostoru

Jak zařídit obývák prakticky a stylově

Nejdříve se můžete zamyslet, zda umístit nábytek na kratší či na delší stěnu pokoje. Nábytek umístěný na delší stěně působí velmi elegantně a často také vzdušněji. Pokud ovšem toužíte po rozdělení obýváku na více zón, je praktičtějším řešením nábytek na kratší stěně, čímž také ušetříte poměrně dost prostoru. Zásadní roli při rozmisťování pak hrají okna a dveře na stěnách, v případě oken pak berte na vědomí světlo a přímé slunce, které může v průběhu dne nepříjemně oslňovat vás či třeba televizi. U dveří dbejte, aby při otevírání nenarážely do nábytku a byl zajištěn dostatečný průchozí prostor v hlavních zónách pohybu od dveří k jednotlivým zónám místnosti.

Dále je vhodné se zamyslet nad tím, kolik úložného prostoru a kolik kusů různého nábytku v obývacím pokoji potřebujete. Vzhledem k tomu, že aktuální trendy velí mít rozměrnějších kusů nábytku v obýváku co nejméně, zejména proto, že opticky zmenšuje prostor, můžete řešit nedostatek úložného prostoru nejen stylovou komodou, ale také například sedačkou a taburety s úložným prostorem. Mezi nábytkem v obývacím pokoji většinou nechybí TV stolek, pár skříněk s dvířky či zásuvkami a konferenční stůl. Zejména v menších obývácích vypadají esteticky police, které působí lehkým dojmem, nezabírají moc místa a vyniknou na nich hlavně dekorace a obrázky. Pokud máte sbírku knih, ideální knihovnu vytvoří regály – na rozdíl od polic mají regály i boky a záda, takže se do nich nedostane tolik prachu. Navíc mohou být doplněné o stylové LED osvětlení.

Obývací stěna s barevnými detaily

Jaký zvolit materiál a barvu nábytku

Mezi nejdůležitější faktory při výběru nábytku patří materiál a zpracování. Jedině nábytek z kvalitních a odolných materiálů, který je precizně a do detailu zpracovaný, vám totiž může zaručit jeho dostatečnou nosnost a dlouhou životnost. Dnes nejčastěji používaným materiálem na výrobu nábytku do obývacího pokoje je laminovaná dřevotříska. Tento materiál je lehký a je nejlevnější alternativou. Jeho odolnost je však nižší, než u jiných materiálů – to však poměrně úspěšně řeší kvalitní ABS hrany. Další možností je nábytek z MDF desek, které jsou odolnější a jejich velkou výhodou je to, že se dají vyfrézovat do různých tvarů, čehož se užívá při povrchové úpravě lakem nebo kvalitní folií.

Pro milovníky kvalitní klasiky je tu pak nábytek z masivu, který je nadčasový a při správné péči věčný. Je ale také poměrně těžký a drahý. Ideálním kompromisem se jeví dýhovaný nábytek, což je dřevotříska s tenkou vrstvou masivního dřeva. Tento materiál je na první pohled nerozlišitelný od masivu, je odolný a na rozdíl od masivu tvarově stálý. Dřevo se často kombinuje také s kovem nebo se sklem, které může být čiré či mléčné, a pro bezpečnost bývá podlepeno fólií, která v případě nehody zamezí rozsypání střepů.

Vybrat si můžete z velkého množství stylů, barev a povrchových úprav. Do obýváku v rustikálním stylu krásně zapadne nábytek z masivu s výraznými úchytkami. Minimalistickému designu sluší nábytek bez úchytek s jednoduchými liniemi, a to zejména v bílé nebo šedé barvě. Výraznější kombinování s materiály jako je beton, kov a sklo je zase příhodné pro interiéry v industriálním stylu. Na vrcholu oblíbenosti se stále drží nábytek v odstínech hnědé s klasickou kresbou dřeva. Pokud se to však hodí ke zbytku interiéru, stylově působí také ten v bílé, černé či jiné barvě. Kromě samotné barvy nábytku se můžete rozhodnout také pro matnou či lesklou povrchovou úpravu. Nezapomeňte, že barva nábytku musí ladit s podlahou i stěnami. Nejlépe zpravidla vypadá tmavý nábytek se světlou podlahou a naopak. Velké plochy volte spíše ve světlejších odstínech, pokoj pak působí větší a vzdušnější. Výrazné barvy pak užijte na doplňky a menší linie. Pokud máte navíc spojený obývák s kuchyní, myslete na to, že i tyto dvě místnosti musí společně tvořit jednotný celek.

Minimalistický obývací pokoj s policemi

Proč nábytek na míru? Dopřejte si maximální kvalitu a žádné starosti

Tajemství perfektního obýváku? Všechno spolu musí dokonale ladit. Díky nábytku na míru si s tím nemusíte lámat hlavu. Každý kousek totiž sjednocuje a doplňuje celkový dojem. Kromě vizuální stránky vás pak jistě potěší také detailní zpracování, stabilita a odolnost takového nábytku. Pokud tedy toužíte po stylovém a praktickém nábytku do obýváku, stavte se za námi do našeho studia. Po domluvě váš obývací pokoj pečlivě zaměříme, aby vše na milimetr sedělo, navrhneme design a vytvoříme vizualizaci. Poté, co nábytek vyrobíme, ho přijdeme také namontovat a v případě potřeby ukotvit. Vy tak nemusíte vůbec nic řešit a můžete se těšit na příjemné chvíle strávené ve vašem vysněném obýváku.