Kamenné pracovní desky

Kamenné pracovní desky

Pracovní deska je bezesporu nejvíce namáhaným místem v kuchyni. Často na ni pokládáme mokré nebo mastné nádobí, horké hrnce nebo naopak zmrzlé potraviny z mrazáku a v neposlední řadě na ní také krájíme suroviny. Aby vám deska vydržela co nejdéle, musí být vyrobená z velmi odolného materiálu – a tím kamenná pracovní deska rozhodně je.

Kamenné desky mají celou řadu skvělých vlastností, díky kterým je jejich životnost takřka neomezená. Na rozdíl od běžných desek z lamina, které odolají přibližně 120 °C, desky z přírodního kamene bez problému snesou i více než 1200 °C – můžete na ně tedy bez obav položit hrnce a pánve přímo ze sporáku. Kámen je odolný také tlaku, vlhkosti a určitě vás potěší jeho jednoduchá údržba – na kamenné desce se jen tak něco nepřichytí a stačí ji jen jednoduše otřít. Kamenné desky i při méně šetrném zacházení nemění svůj vzhled a barvu. Nezůstávají na nich skvrny, neloupou se a ani se nespálí.

Jaký kámen je na desku nejvhodnější?

Nejčastěji je na pracovní desku používaný mramor, žula nebo umělý kámen. Mramor je většinou nejpříjemnější na pohled, působí totiž ze všech materiálů nejútulněji. Vždy ale záleží na celkovém stylu interiéru a vkusu každého jednotlivce. Mramorová pracovní deska je ale více porézní, než jiné, tudíž vyžaduje častější péči. Další možností je žula. Ta je nejen estetická, ale má i všechny žádané vlastnosti – je velmi tvrdá, nenasákavá, lehce udržitelná a odolá teplu i chemickým čisticím prostředkům.

Možnou variantou je i umělý kámen. Ten je zpravidla lehčí a levnější a můžete si vybrat z obrovského množství různých dekorů. Vyrábí se z přírodního kamene – nejčastěji z křemene nebo žuly, ke kterým se přidávají zrcadlové granuláty a pryskyřice. Přírodní kámen ale i tak tvoří více než 90 % jeho objemu. Díly se většinou spojují bez spár, díky čemuž vypadá celá deska jednotně, bez rušivých prvků. Umělý kámen je velmi odolný, přece jen ale o něco méně než přírodní – například neodolá až tak vysokým teplotám. Přestože je pravděpodobnost škrábanců nízká, oceníte jistě i to, že je na umělém kameni lze zabrousit a přeleštit, aniž by bylo cokoliv znát.

Lesklá či matná deska? Záleží jen na vás

Kamennou pracovní desku vám rádi vyrobíme jak v lesklé povrchové úpravě, tak i v matné. Pokud chcete něco obzvlášť zajímavějšího, zaměřte svou pozornost na patinované či kartáčované kamenné desky.

Velmi důležitá je pak impregnace, která chrání povrch před poškozením a nasákavostí. Právě díky impregnaci je deska odolná i vůči kyselinám, které mohou obsahovat některé potraviny, a chemikáliím obsaženým v čisticích prostředcích. Impregnaci je na kamenné desce vhodné obnovovat alespoň dvakrát do roka, světlé desky doporučujeme impregnovat i čtyřikrát za rok. Nemusíte mít obavy, že by impregnace zanechala na desce film nebo změnila její barvu. Celý proces navíc zvládnete i sami doma.

Kamennou desku přizpůsobíme vašim potřebám

Kámen rádi opracujeme přesně tak, jak si budete přát. Vybrat si například můžete z několika různých pohledových hran – od rovných, přes méně či více zkosené, až po zcela zaoblené. Velmi specificky lze na kamennou desku uchytit dřez. Můžete si sice zvolit klasické uchycení dřezu shora, mnohem stylovějším a jednotnějším dojmem ale působí dřez uchycený do roviny s deskou, polozapuštěný dřez, který je vnořený přímo do desky, nebo zespoda uchycený dřez. Designovou a praktickou vychytávkou je kamenný dřez, který je vysoce odolný a nijak neruší celkový vzhled. Stejně tak lze shora nebo do roviny umístit i varnou desku. Přímo do desky můžeme vyfrézovat také odkapovou plochu, drážky na LED pásky, či cokoliv jiného podle vašich přání.

Kolik stojí kamenná deska?

Cena kamenné desky vždy závisí na mnoha faktorech: typu materiálu, jeho tloušťce, rozměrech, povrchové úpravě i zpracování. Pokud uvažujete o pořízení kamenné pracovní desky, přijďte za námi do našeho studia. Rádi vám poradíme a vytvoříme návrh kuchyně na míru.