Jak vybrat dřez?

Jak vybrat dřez?

Perfektní kuchyni vám nezajistí jen samotná kuchyňská linka. Pro dokonalý a ničím nerušený dojem je nutné sladit také všechny ostatní prvky a spotřebiče. K těm neodmyslitelně patří i kuchyňský dřez. Jak vybrat ten správný tak, aby byl praktický a estetický zároveň? Rádi vám poradíme s výběrem materiálu i designu dřezu a zajistíme také vhodný způsob jeho montáže. Z čeho můžete vybírat?

Materiál dřezu

Dřezy se nejčastěji vyrábí ze čtyř různých materiálů: nerezu, umělého či přírodního kamene a keramiky. Každý z nich má své přednosti i slabiny. Jaké?

Nerezová ocel

Nerezový dřez je v kuchyni stálicí už dlouhá léta. Je velmi praktický – jeho odolnost je vysoká, je naprosto hygienický a jeho barva se časem nemění. Při pravidelné údržbě, která je velmi jednoduchá, může vypadat i po několika letech skoro jako nový. Bohužel jsou na něm poměrně viditelné zaschlé kapky vody. Je zpravidla ze všech variant nejlevnější, nevybírejte však jen podle ceny a zvolte raději silnější tloušťku, vydrží toho o poznání více.

Přírodní kámen

Pokud máte raději přírodní materiály a neotřelý design, zaměřte svou pozornost na kamenné dřezy. Bývají vyrobené nejčastěji z mramoru nebo žuly, díky čemuž jsou vysoce odolné jak vůči nárazům, tak poškrábání. Jejich povrch je ale více či méně porézní, a proto je nutné je pravidelně impregnovat. Díky tomu jsou však potom odolné i proti poškození oleji a kyselinami.

Umělý kámen

Další možností je dřez z umělého kamene, nejčastěji z granitu nebo tectonitu. Tyto dřezy jsou odolné proti nárazům, jsou dostupné v mnoha různých barvách a jejich údržba je jednoduchá, neměli byste je ale čistit abrazivními prostředky. Granit tvoří přibližně z 80 % přírodní kámen, který je kombinovaný s polyesterovým nebo ještě kvalitnějším akrylovým pojivem. Na granitovém dřezu nejsou vidět zaschlé kapky a kromě nárazů vydrží i teploty až do 270 °C. Tectonitové dřezy jsou vyrobené z polyesterové pryskyřice, mají podobné vlastnosti jako granitové, ale snesou o něco nižší teplotu, přibližně do 180 °C, a jsou trochu náchylnější na poškrábání.

Keramika

Pokud máte kuchyni v rustikálním stylu nebo po takové toužíte, skoro s jistotou se do ní bude hodit keramický dřez. Stejně jako předchozí typy je odolný vůči vysokým teplotám i čisticím prostředkům, navíc je vysoce hygienický, působí luxusně, příjemně ladí k většině nádobí a vyžaduje stejnou údržbu, jako umyvadlo. Keramický dřez si můžete pořídit v mnoha různých barvách a lesklé i matné povrchové úpravě.

Tvar a umístění dřezu

Podle vlastního vkusu si můžete vybrat hranatý či kulatý dřez. Podle velikosti a možností kuchyně a samotné pracovní desky, ale také podle vašich vlastních potřeb, si můžete zvolit z dřezů jednoduchých nebo dvojitých, ve kterých lze umývat nádobí a oplachovat potraviny najednou. Dřez může být navíc doplněný o odkapávač nebo vaničku.

Co se týče umístění, dřez může být pravý, levý, otočný nebo rohový. Rozdíl je v tom, na kterou stranu je umístěný odkapávač. U rohových dřezů může být buď odkapávač na obou stranách, nebo na jedné straně vanička a na druhé odkapávač.

Velikost dřezu

Pokud vám to možnosti dovolí, doporučujeme pořídit dřez větších rozměrů, s hloubkou alespoň 20 cm. Díky tomu bez problémů umyjete i rozměrnější hrnce, pohodlně naplníte PET lahev nebo odložíte více špinavého nádobí. Hluboký dřez však nemusí vyhovovat velmi vysokým osobám, které by se do něj musely nepříjemně sklánět. Menší dřez vám nejspíš postačí i v případě, že používáte myčku.

Typ instalace dřezu

Typ instalace dřezu podstatně ovlivňuje vzhled celé kuchyňské linky a precizní montáž je prvořadá pro funkčnost a životnost, a to nejen samotného dřezu, ale i kuchyňské desky. V kuchyních na míru, které navrhujeme, vždy kombinujeme všechny materiály a prvky tak, aby k sobě stylově ladily a zároveň měly maximální životnost. Dřez je možné instalovat různými způsoby a každý se hodí pro jiný styl a materiál. Nejběžnější je montáž dřezu shora na pracovní desku. Tento způsob je poměrně jednoduchý a jeho výhodou je to, že do desky nezatéká voda. Proto je vhodný zejména pro dřevěné desky. Ve spojích se však mohou usazovat nečistoty.

Druhým možným způsobem je instalace dřezu do roviny s deskou. Vše je v jedné linii, což vypadá velmi elegantně. Dřez je zapuštěný do vyfrézované drážky v desce. Taková montáž však není vhodná pro dřevěné pracovní desky kvůli častému kontaktu s vodou.

Dřez je možné připevnit i zespoda desky, což působí velmi originálně, celkový dojem je nerušený a všechny nečistoty z desky můžete jednoduše smést do dřezu, aniž by se něco usadilo ve spojích u okrajů. Stejně jako předchozí způsob je však i tento nevhodný pro dřevěné desky. Velmi zajímavě může působit i celoplošný dřez, který nahrazuje část desky před a za dřezem – sahá totiž od zadní stěny a po přední okraj.

Jak dokonale zkombinovat dřez s kuchyňskou linkou

Jak jste se již mohli dočíst výše, každý materiál, typ i způsob montáže dřezu má své výhody a nevýhody a každý se hodí pro jiný typ kuchyně. S řešením si však nemusíte lámat hlavu – díky naším mnohaletým zkušenostem a šikovným designérům vám navrhneme a vyrobíme kuchyňskou linku na míru tak, aby byla nejen chloubou vašeho domova, ale aby byla i maximálně praktická a měla dlouhou životnost. Stavte se za námi do našeho studia, rádi s vámi probereme všechny detaily.