Moderní kuchyňské baterie: vyberte si tu správnou podle ovládání, designu i materiálu

Moderní kuchyňské baterie: vyberte si tu správnou podle ovládání, designu i materiálu

Kuchyňská baterie je nenahraditelnou součástí kuchyně a rozhodně se bez ní neobejdete ani v případě, že máte myčku. Pokud uvažujete o výměně vaší stávající baterie, přinášíme vám několik tipů, které vám s jejím výběrem pomůžou. Jestliže však rekonstruujete celou kuchyň, rádi vám pomůžeme také osobně v našem studiu a navrhneme kuchyň na míru včetně dokonale ladícího dřezu s baterií.

Dřezová baterie by měla splňovat hned několik požadavků – v prvé řadě by měla mít jednoduché a praktické ovládání a svým designem by měla doplňovat styl dřezu a celé kuchyně. Důležité je však i její umístění a materiál, ze kterého je vyrobená. Ten má totiž velký vliv na její dobu životnosti.

Ovládání kuchyňské baterie: páka nebo kohoutky?

Kohoutkové baterie jsou velmi zajímavým prvkem, který se skvěle hodí do kuchyní v retro stylu. Ale nastavit na nich optimální tlak a teplotu vody může chvilku trvat, což se často projeví vyšší spotřebou vody. Mnohem praktičtějším pomocníkem v kuchyni vám tedy bude páková baterie. Teplotu i tlak nastavíte s vysokou citlivostí, rychle a jednoduše, díky čemuž dochází také k úspoře vody. Na druhou stranu může o něco déle trvat, než přiteče teplá voda.

Do kuchyně se nejčastěji používají klasické směsové baterie. Existují však i termostatické baterie, které jsou častěji používané v koupelnách. Ty jsou ještě úspornější – nastavíte si požadovanou teplotu a baterie si studenou a horkou vodu smíchá sama.

Kam a jak umístit dřezovou baterii?

Baterie do kuchyně rozdělujeme na stojánkové, které se dají přimontovat jak na pracovní desku, tak na běžný i zapuštěný dřez, a nástěnné, které se montují na stěnu za dřezem. Nástěnné baterie se připevňují přímo na vodovodní trubky – proto je nutné před nákupem baterie změřit jejich rozteč. Výhodou nástěnných baterií je nejen jejich jednoduchá výměna, ale také údržba. Všechny její části jsou totiž snadno dostupné.

Pokud máte v plánu mít dřez přímo pod oknem, nemusíte si lámat hlavu s tím, zda jej budete schopní přes baterii otevřít. Existují totiž speciální stojánkové baterie pod okno, které se dají jednoduše sklopit, když chcete křídlo otevřít či zavřít.

MATERIÁL JE ZÁKLAD. DÁTE PŘEDNOST LÉTY OVĚŘENÝM NEREZOVÝM BATERIÍM, NEBO STYLOVÉMU GRANITU?

V prvé řadě vybírejte materiál a barvu baterie tak, aby tvořila hezkou kombinaci se dřezem. Mezi nejčastější a po dlouhá léta nejoblíbenější materiál patří nerezová ocel a chrom. Dřezové baterie z těchto materiálů si můžete vybrat jak v lesklé, tak v matné povrchové úpravě. Nejsou sice velmi odolné proti poškrábání, nerez je ale vysoce odolný proti kyselinám a chrom proti usazování vodního kamene.

Obzvlášť do kuchyní v rustikálním nebo retro stylu se však hodí přírodnější materiály – například granit nebo keramika, které jsou dostupné v mnoha různých barvách, takže je jednoduše sladíte se dřezem. Tyto baterie do kuchyně jsou odolné, příjemné na dotek a nejsou na nich tolik patrné zaschlé kapky vody.

Životnost kuchyňské baterie významně ovlivňuje i kartuš, která je ukryta uvnitř. Tady se rozhodně nevyplatí šetřit – plast je sice levnější, ale kvalitní keramická kartuš vydrží mnohem déle. Lépe totiž odolává nejen tlaku vody, ale také vodnímu kameni a neprosakuje. Zásadní roli samozřejmě hraje i montáž. Jen díky precizní montáži totiž můžete mít jistotu, že nikde nic neprosakuje a vše je napojeno a připevněno tak, jak má.

Nízké i vysoké, oblé i hranaté. Při výběru baterie uvažujte prakticky

Na trhu je dnes nespočet různých tvarů, výšek a barev baterií do kuchyně. Ačkoliv je design spíš otázkou vašeho vkusu, doporučujeme sáhnout raději po vyšších modelech. Dostatečně vysoká baterie vám umožní pohodlně umýt i velké hrnce nebo napustit lahev.

Za obzvlášť praktickou vychytávku považujeme kuchyňskou baterii se sprchou. Ta má vysouvací koncovku s hadicí, díky které máte dosah do každého koutu dřezu a třeba i mimo něj. Umývání nádobí i napouštění vody, a to například i přímo na sporáku, je s ní ještě jednodušší.

Doba takzvaných chytrých domácností pozitivně ovlivnila i segment kuchyňských baterií. Pokud se vám nelíbí kohoutkové ani pákové ovládání, existují i baterie s dotykovým nebo tlačítkovým ovládáním. A některé chytré baterie do kuchyně nabízí opravdu zajímavé funkce – umožní vám například napustit si perlivou vodu přímo z kohoutku stisknutím jednoho tlačítka. Díky jiným bateriím už nebudete potřebovat varnou konvici, protože si z nich můžete okamžitě napustit vroucí vodu.

Stále váháte, jakou kuchyňskou baterii vybrat?

Chcete novou kuchyň nebo plánujete rekonstrukci? Přijďte k nám do studia, rádi vám představíme různé možnosti a vytvoříme vizualizaci podle vašich představ. Na jejím základě vám vyrobíme kuchyňskou linku na míru, včetně všech důležitých detailů, jako je právě dřezová baterie.