Posilování imunity začíná v kuchyni

Posilování imunity začíná v kuchyni

Příroda pomalu začíná barvit listy do žluta a červena – spolu s touto krásnou podívanou ale přichází také ochlazení a sychravé počasí, které u osob s nedostatečné silnou imunitou vyvolá nachlazení a chřipky.

Imunita je sice částečně vrozená, ale rozhodně ji lze posílit a budovat. Jedním z nejdůležitějších faktorů pro posílení imunity je samozřejmě zdravá strava s vyváženým obsahem bílkovin, sacharidů, tuků, vitamínů, minerálů a probiotik. Zároveň nezapomínejte dopřát svému tělu i mysli dostatek odpočinku, pravidelně sportujte a snažte se zcela vyhnout stresu. Vraťme se teď ale zpět do kuchyně a podívejme se, jak rychle a jednoduše nakopnout imunitu právě tam.

Smoothies a zdravé shoty: přírodní nakopávače imunity

Smoothies a immunity shoty jsou odpovědí na to, jak do sebe dostat v přírodní a velmi chutné formě velké množství vitamínů. Mají velký vliv na odolnost lidského organismu proti virům a bakteriím a připravit si je zvládnete i sami doma. Zkuste s nimi začít hned ráno, dokážou nakopnout víc než ranní káva a také jsou mnohem zdravější.

Příprava smoothies je opravdu rychlá a jednoduchá. Stačí vám jen výkonný vysokootáčkový mixér, který zvládne rozmixovat i led nebo mražené ovoce. Na přípravu zdravých shotů se vám bude hodit spíš kvalitní odšťavňovač. Pokud však odšťavňovačem nedisponujete, stačí ovoce rozmixovat a přecedit přes sítko. Výhodou je, že v této formě do sebe najednou dostanete mnohem větší množství ovoce a zeleniny, než byste byli schopní sníst v celku. Vitamíny a minerály z rozmixovaných semínek jsou navíc mnohem lépe stravitelné.

Použít můžete cokoliv, co máte rádi – ovoce (citrusy, jablka, hrušky), zeleninu (řepa, dýně, špenát, mangold, kadeřávek), kořeny (zázvor, kurkuma), bylinky (bazalka, koriandr, petržel) i semínka. Nebojte se ani neotřelých kombinací. K přípravě vždy používejte sezónní a lokální potraviny bez chemického ošetření, tedy v BIO kvalitě. Příprava zabere jen chviličku, takže si můžete udělat svůj nápoj každé ráno čerstvý. Pokud ale nestíháte, neváhejte udělat větší porci na několik dní dopředu a schovat si ji do chladničky.

Zázvorový shot na posílení imunity

Zázvor je boji za silnější imunitu takřka nepřekonatelným hráčem. Obsahuje velké množství vitamínu C a hořčíku a z dlouhého seznamu jeho účinků například působí protizánětlivě, pomáhá odstraňovat toxiny z těla a podporuje trávení.

Zázvorový shot připravíte jednoduše tak, že odšťavníte přibližně 30 g čerstvého zázvoru a poté přidáte ještě šťávu z jednoho citronu a jednoho pomeranče, lžičku medu a špetku pepře. Pokud nemáte odšťavovač, ingredience pořádně oloupejte a očistěte, rozmixujte a nakonec přeceďte přes plátýnko.

Vitamíny nabité řepové smoothie

Řepa obsahuje velké množství antioxidantů a je skvělá na detoxikaci organismu. Řepové smoothie doporučujeme alespoň ochutnat i těm, kteří její chuť tolik v lásce nemají – v kombinaci s ovocem je totiž jemná a sladká.

Do mixéru vložte očištěné a na kusy rozkrájené jablko, banán, řepu, hrst malin a borůvek, lžíci chia semínek, dolejte trochou vody a pořádně rozmixujte. Pro ještě jemnější chuť můžete přidat také bílý jogurt, pro exotičtější variantu vyměňte jablka a lesní ovoce za ananas – fantazii se meze nekladou.

Podzimní hruškové smoothie

Hruškové smoothie má hustější konzistenci a vystačí i jako svačina. Očistěte a oloupejte hrušku a banán, vložte do mixéru, přisypejte lžičku skořice a lžičku kakaa, zalejte sklenicí mléka a mixujte do hladka.

Jak vidíte, kvůli těmhle vitamínovým bombám nemusíte trávit v kuchyni příliš mnoho času. Smoothie a zdravé shoty si dopřávejte nejlépe každé ráno ke snídani nebo na svačinu – zasytí, dodají energii a vitamíny a můžete si je sbalit i do práce nebo dětem do školy.