Kompaktní desky v kuchyni: užívejte si neotřelý design a výjimečné vlastnosti

Kompaktní desky v kuchyni: užívejte si neotřelý design a výjimečné vlastnosti

Zapomeňte na robustní pracovní desky s tloušťkou 4 cm a nechte se okouzlit atraktivním vzhledem kompaktních desek. Kompaktní desky si v kuchyních získávají čím dál větší oblibu, a to nejen díky designu, ale také výjimečným vlastnostem.

Co je to kompaktní deska?

Tyto pracovní desky jsou vyrobené z HPL (High Pressure Laminates), tedy vysokotlakého laminátu. Pod ochrannou vrstvou overlay se ukrývá několik jádrových vrstev, které jsou impregnované fenolovou pryskyřicí, a vrstev dekorových papírů s impregnací z melaminové pryskyřice. Pomocí lisování za vysoké teploty a tlaku pak vzniká velmi pevná homogenní deska.

Nadčasová kuchyně s kamennou pracovní deskou

Tento materiál není žádnou neověřenou novinkou – už v polovině minulého století byl běžně používán ve stavebnictví, v exteriérech například jako obklad fasády nebo balkonu, na výplň zábradlí nebo výrobu venkovního nábytku či dětských hřišť. V posledních letech ho čím dál častěji najdete i v interiérech, například se z něj vyrábí skříňky v šatnách bazénů a wellness center. Odolá totiž bez poškození i opravdu vysoké vlhkosti a povětrnostním vlivům.

Odolnost na prvním místě

Kompaktní desky jsou do kuchyně díky svým vlastnostem ideální. Kromě odolnosti proti vlhkosti je nepoškodí ani chemikálie, například agresivnější čisticí prostředky. Snesou teploty v rozmezí od -80 °C do 130 °C. Jak je ověřeno v exteriérech, na kompaktní desku nemá vliv ani UV záření, je stálobarevná. Díky své homogenitě jsou HPL hygienicky nezávadné a údržba je jednoduchá, proto jsou často používány také v restauracích či nemocnicích.

ATRAKTIVNÍ A NEOTŘELÝ DESIGN V KUCHYNI

Pokud toužíte po něčem výjimečném a originálním a robustní nábytek vás neláká, zvolte kuchyň na míru s kompaktní deskou. Běžná pracovní deska v kuchyni mívá tloušťku 4 cm, ale kompaktní deska může mít pouhé 4 mm – nejčastěji však používáme tloušťku 10–12 mm. I při tak malé tloušťce je díky vysoké pevnosti samonosná a nepotřebuje žádné výrazné zpevnění.

Vybrat si můžete ze stovek různých dekorů – kámen, dřevo, beton i kov. Kompaktní desky nestudí a jsou příjemné na dotek. Za tak skvělou kombinaci vlastností a vzhledu vás jistě mile překvapí jejich příznivá cena.

OTEVŘETE DVEŘE KREATIVITĚ

Vysokotlaký laminát (HPL) můžete použít nejen na pracovní desku, ale také na spoustu dalšího vybavení. Kompaktní desky se díky svým vlastnostem – stálobarevnosti a odolnosti vůči vlhkosti – a minimalistickému vzhledu skvěle hodí také na výrobu obkladu zadní stěny za linkou, což kuchyňskou linku krásně sjednotí, ale také stolů, barů, nábytku do venkovní kuchyně nebo koupelnových desek.

Tmavá nadčasová kuchyně s netradičními povrchy

Kompaktní desky lze upravovat různými způsoby: můžeme je frézovat, drážkovat i vrtat. Díky tomu vám můžeme vyrobit kuchyňskou linkou na míru přesně tak, jak si ji představujete. Vzdát se nemusíte ani specifických požadavků, jako je dřez se spodní montáží, a to i přes to, že má deska zpravidla jen centimetrovou tloušťku. Její vysoká pevnost to totiž bez problému dovolí.

Desky z vysokotlakého laminátu zkrátka nijak neomezí vaše požadavky na vaši vysněnou kuchyň, právě naopak. V našem studiu s vámi vše rádi zkonzultujeme a navrhneme vám kuchyň na míru. Kompaktní desky i ostatní materiál na její výrobu pak vždy odebíráme od renomovaných výrobců a montáž zajišťují naši zkušení kolegové, abyste se mohli dlouhá léta těšit z dokonale funkční a stylové kuchyně.