Jakou zástěnu vybrat do kuchyně?

Jakou zástěnu vybrat do kuchyně?

Kuchyňská zástěna, tedy prostor mezi horními a spodními skříňkami na stěně za pracovní deskou, dotváří celkový vzhled kuchyně a také ho může naprosto změnit. Vybrat si můžete jak z mnoha materiálů (dřevo, kámen, keramika, sklo, betonová stěrka, tapety, tabulové barvy a další), tak i z mnoha různých barev a vzorů, a to včetně vlastních motivů.

Moderní zástěny však nejsou jen stylovým prvkem, ale v závislosti na zvoleném materiálu zároveň splňují také různé požadavky na praktičnost. Jaké parametry by vás měly zajímat nejvíce? Kromě samotného vzhledu také odolnost zástěny vůči oděru, nárazu a teplu – zástěna je totiž umístěná i přímo za sporákem. Pro většinu je rozhodujícím parametrem také jednoduchost údržby – snad nikdo rád nedrhne kapky boloňské, špenátu nebo kari. Na to navazuje i hygieničnost plochy, přece jen v kuchyni připravujete jídlo, takže tam chcete mít dokonale čisto. Nejsnadnější údržbu bezesporu nabízí velkoplošné materiály beze spár. V neposlední řadě se při výběru zástěny zamyslete i nad životností, na kterou má kromě samotné odolnosti materiálu vliv i jeho stálobarevnost.

Jednobarevnou kuchyň na míru lze krásně oživit a vdechnout jí více života pomocí kontrastní zástěny, stejně tak ale můžete zvolit naprosto stejný odstín, jaký má vaše pracovní deska a vytvořit dokonale jednotný a minimalistický vzhled. Nejoblíbenější a nejčastější variantou je ale takový odstín zástěny, který s pracovní deskou ladí tón v tónu, ale je od ní mírně odlišný. Naši profesionální designéři vám rádi poradí nebo rovnou navrhnou takovou zástěnu, které bude vaší kuchyni na míru slušet nejvíce a maximálně vyhovovat vašim potřebám.

Podívejme se blíže na to, z jakých materiálů si můžete zástěnu nechat vyrobit a jaké výhody a nevýhody jednotlivé materiály přináší.

Dřevěná kuchyňská zástěna

Zástěna ze dřeva může být vyrobená z masivu, MDF nebo lamina, ze kterého se nejčastěji vyrábí i samotná dvířka kuchyňských skříněk. Podrobnější informace o těchto materiálech si můžete přečíst v článku Jak vybrat materiál na kuchyňskou linku. Dřevěné zástěny jsou dostupné v matné i lesklé povrchové úpravě a v dlouhé řadě dekorů – kromě různých odstínů a kreseb dřeva také s betonovým, kamenným či bambusovým dekorem.

Dřevo má moc pocitově zútulnit, uzemnit a zateplit místnost a jako přírodní materiál se hodí snad k jakémukoliv stylu. Jeho údržba je snadná – stačí ho čistit stejně, jako pracovní desku a skříňky. Výhodou je, že si nemusíte nechat dělat obklady zvlášť, ale dřevěnou zástěnu vám vyrobíme rovnou s kuchyňskou linkou na míru. Díky tomu může být v úplně stejném dekoru jako dvířka a celá kuchyně tak bude působit kompaktně, pokud si vysloveně nebudete přát jinak.

Skleněná kuchyňská zástěna

Skleněné zástěny se rozhodně nemusíte bát, vyrábí se totiž z kaleného skla, takže je dostatečně odolná. Kromě toho, že slibuje jednoduchou montáž i údržbu, s ní můžete ozdobit vaši kuchyň téměř jakýmkoliv dekorem, jaký vás napadne. Kromě všech možných barev a dlouhé řady motivů a ornamentů si na ni dokonce můžete nechat digitálně vytisknout například vlastní fotografii. Taková zástěna se hodí zejména do jednoduchých kuchyní, kde vynikne.

Nadčasová kuchyně s černou pracovní deskou

Revolucí je pak materiál RAUVISIO Crystal, který je na pohled takřka nerozeznatelný od skla a rovněž je dostupný v mnoha odstínech. Je stejně hladký a lesklý jako sklo, ale mnohem pružnější, desetkrát odolnější a o polovinu lehčí. Navíc na něj lze frézovat vzory a nalepit ho na původní obklad. Na zástěnu z tohoto materiálu také můžete psát fixem nebo křídou. Vybrat si můžete z více variant:

  • Magnetic – má magnetickou funkci, takže si na ni připevníte magnetem své poznámky a obrázky
  • Mirror – zrcadlová verze
  • Slim – štíhlá verze s tloušťkou jen 4 mm

Obklady

Obklady bývají jasnou volbou do retro, tradičních a rustikálních kuchyní. Opět máte na výběr z nepřeberného množství velikostí obkladaček a jejich dekorů: jednobarevné, se vzorem či mozaiky, které se hodí obzvlášť do jednoduchých kuchyní. Mozaiky jsou většinou přichycené na mřížce, která usnadňuje aplikaci a kterou lze v případě potřeby snadno stříhat. Nařezat a nalepit velké obklady totiž není zdaleka tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Zajímavé jsou pak 3D obklady, které vystupují do prostoru a přitahují zvýšenou pozornost. Co se týče materiálů, kromě klasické keramiky jsou na trhu také obklady z přírodního či umělého kamene nebo také plastu. Nevýhodou obkladů je však poměrně náročná údržba, ve spárách se totiž nečistoty rády drží, zejména nad sporákem.

Kamenná kuchyňská zástěna

Kamenná zástěna do kuchyně okamžitě zaujme, stejně jako kamenná pracovní deska. Přírodní kámen, jako je žula nebo mramor, působí velmi luxusně na první pohled, je vysoce odolný, tvrdý, jednoduchý na údržbu a můžete si vybrat z různých stupňů opracování. Počítejte však s poměrně vysokou cenou. Levnější variantou s podobnými vlastnosti a designem je umělý kámen, který lze navíc v případě poškození opravit.

ZÁSTĚNA Z BETONOVÉ STĚRKY

Betonová stěrka sluší hlavně industriálním a moderním kuchyním na míru. Je odolná proti teplu a oděru, díky závěrečnému přelakování také mastnotě a vodě. Aplikovat ji zvládnete i svépomocí, přičemž si sami zvolíte, zda chcete mat nebo lesk, hladký nebo strukturovaný efekt. A pokud by se vám betonová stěrka velmi zalíbila, můžete ji použít také na celé stěny nebo dokonce podlahy.

Omyvatelné barvy, tapety a další designová řešení kuchyňských zástěn

Na stěnu mezi horními a spodními skříňkami můžete také nalepit speciální tapetu či linoleum. Nebo stěnu můžete natřít omyvatelnou barvou, například tabulovou, na kterou můžete kreslit a psát obyčejnými křídami. Tyto materiály jsou jednoduché na údržbu a zvládnete je aplikovat i sami, ale podklad musí být vždy perfektně připraven – často se natírá na sádrokarton nebo dřevěnou desku. Počítejte také s tím, že barva nebo tapeta vydrží jen pár let, pak je nutné ji znovu přetřít.

Zmínit musíme také další specifická designová řešení – cihly, palubky či obklady ze štípaného kamene. Tyto materiály vypadají úžasně, jen jejich údržba je kvůli členitému povrchu velmi náročná.