Vybíráme spotřebiče: kávovar

Vybíráme spotřebiče: kávovar

Ať už jste opravdoví milovníci kávy, kteří bez několika šálků za den nedají ani ránu, nebo si tento nápoj vychutnáváte jen párkrát za týden, nemělo by ve vaší kuchyni chybět zařízení na jeho přípravu. Při výběru kávovaru je potřeba zamyslet se nejen nad tím, jak často a v jakém množství kávu pijete. Jaké druhy kávy pijete nejraději? Rádi experimentujete? Kolik byste do kávovaru a jeho následného provozu investovat peněz?

Existuje hned několik typů kávovarů – kávovary na filtrovanou kávu, kapsle, pákový či automatický. Dokonalý kávovar by měl vyhovovat vaší osobnosti a životnímu stylu. Díky tomu si pak opravdu můžete vychutnat ten „svůj šálek kávy“.

Kávovar na přípravu filtrované kávy

Rádi svou kávu popíjíte ve větším množství celý den? Pak vám bude jistě vyhovovat některý z kávovarů na filtrovanou kávu. Tato zařízení jsou poměrně levná, připravíte v nich větší množství nápoje najednou a výsledná káva má lahodnou, méně intenzivní chuť a obsahuje velké množství kofeinu. Překapávaná káva se ale tolik nehodí na přípravu oblíbených mléčných nápojů, jako je cappuccino nebo caffé latte. Vybrat si můžete hned z několika zařízení za poměrně nízkou cenu: moka konvička, French press (od 200 Kč), V60 (od 400 Kč), automatický překapávač (od 600 Kč) a mnoho dalších. Můžete do nich použít jakoukoliv namletou kávu, do V60 a překapávačů však budete potřebovat ještě filtry. Obyčejné papírové filtry však seženete za pár drobných. Jednoduché překapávače, jako je právě V60, Chemex nebo French press jsou zároveň designové kousky, které se skvěle hodí například do rustikálních kuchyní.

Automatický překapávač navíc udržuje kávu teplou po dlouhou dobu, takže si můžete dolít, kdykoliv dostanete chuť. Některé překapávače vás potěší také dalšími funkcemi, jako odložený start, díky kterému můžete mít svou ranní kávu připravenou hned po zazvonění budíku, nebo funkci anti-drip, která zastaví překapávání, jakmile vytáhnete konvici. Designově ladí třeba do retro kuchyní.

Kávovar na kapsle

Kávovary na kapsle se hodí hlavně do domácností, kde se káva nepije vyloženě na litry. Tyto kávovary nejsou drahé, seženete je už zhruba od tisícovky, ale na druhou stranu musíte počítat s tím, že kapsle, které se do nich používají, až tak levné nejsou – jeden šálek kávy vás bude stát přibližně od 8 Kč nahoru. Tato forma není ani příliš ekologická, do některých přístrojů už ale můžete pořídit i znovuplnitelnou kapsli, kterou si sami naplníte svou oblíbenou mletou kávou, a další kapsle už kupovat nemusíte.

Příprava je ale naprosto jednoduchá: vložíte kapsli, stisknete jedno tlačítko a je hotovo. Nepotřebujete mlýnek a káva je díky vakuovému balení stále čerstvá. Navíc si můžete vybrat z velkého množství různých druhů kávy, od espressa, přes cappuccino a caffé latte, až po kakao a další horké nápoje, ze kterých budou mít radost i děti. Obzvlášť v menších a minimalistických kuchyních jistě oceníte i to, že kávovary na kapsle vám díky svým malým rozměrům nezaberou moc místa na kuchyňské lince. Počítejte také s tím, že mléčná pěna z kávovaru na kapsle není srovnatelnou s tou z kavárny a že nepřipravíte více šálků najednou.

PÁKOVÝ KÁVOVAR

Jste zapřisáhlí kávičkáři, kteří zbožňují nejen pití kávy, ale i rituál spojený s její přípravou? Pak pro vás bude tím pravým pákový kávovar. Během příprav můžete různě experimentovat s hrubostí mletí, použitou vodou, pěchováním a tlakem kávovaru. Tyto přístroje seženete v ceně už od 2000 Kč, ale budete k němu potřebovat ještě mlýnek. Některé pákové kávovary jsou vybavené také parní tryskou na přípravu dokonalé mléčné pěny, můžete si s nimi tedy připravit i cappuccino nebo latte. Počítejte však s tím, že pákové kávovary vyžadují náročnější údržbu.

Při výběru se ujistěte, že vámi zvolený kávovar připravuje kávu pod tlakem alespoň 9 barů, přičemž není důležité, zda je schopný i vyššího tlaku, ale zejména to, zda je schopný tlak udržet bez kolísání.

Automatický kávovar

Automatický kávovar patří k těm neoblíbenějším. Sice si na vaší kuchyňské lince zabere pořádný kus místa a připlatíte si za něj (levnější od 6000 Kč), ale kávu vám sám namele, napěchuje i spaří. Dokonce vám po stisknutí jediného tlačítka připraví i cappuccino nebo caffé latte a budeme se divit, jestli za pár let nedokážou tyhle kávovary do mléčné pěny i něco „namalovat“.

Milovníci klasiky ocení hustou pěnu, takzvanou cremu, na svém dokonale extrahovaném espressu. Zkrátka si můžete vybrat z několika typů kávy, nastavit si množství surovin i výslednou intenzitu nápoje tak, aby to byl onen zmíněný „váš šálek kávy“. Některé automatické kávovary mají i množství dalších funkcí, například samočištění, předehřívání šálků nebo automatické spuštění v určitý čas, které vám může vynahradit to, že jim běžně trvá o něco déle, než se nahřejí. Co se týče vzhledu, tyhle mašiny udělají parádu v moderních kuchyních na míru a obzvlášť v kuchyních v industriálním stylu.