Jak prakticky vyřešit nábytek na chodbu

Jak prakticky vyřešit nábytek na chodbu

Předsíň často bývá nejmenší místností v celém bytě či domě, a tak kolikrát nemusí být jednoduché ji vybavit tak, ať je útulná, praktická a reprezentativní. Naši šikovní designéři si s tím ale bez problému poradí a navrhnou takový nábytek do chodby, který bude plnit veškeré požadavky na funkčnost i estetiku a zároveň bude stylově ladit i se zbytkem interiéru.

Materiály na nábytek do předsíně

Nejkvalitnější je bezpochyby nábytek z masivu. Má opravdu dlouhou životnost – vydrží desítky a desítky let – a v případě potřeby ho lze poměrně jednoduše opravit. Počítat ale musíte s vyšší cenou, vysokou hmotností a také náročnější údržbou, o dřevo se zkrátka musíte starat. Mnohem častěji než z masivu však předsíňový nábytek vyrábíme z lamina, tedy laminované dřevotřísky, která je zakončená kvalitními ABS hranami. Kromě toho, že je cenově dostupnější a údržba je opravdu jednoduchá, si můžete vybrat ze skoro nekonečné řady dekorů. Od těch, které pouhým okem nerozeznáte od dřeva, až po výrazné barvy.

Jistým kompromisem mezi laminem a masivem je dýha, což je dřevotříska s tenkou vrstvou masivního dřeva na povrchu. Na pohled je tedy dýhovaný nábytek takřka nerozeznatelný od masivu, je velmi odolný a tvarově stálý. Dalším možným materiálem na výrobu předsíňového nábytku jsou MDF desky, které jsou odolnější než lamino a navíc je lze frézovat do různých tvarů.

Bílé vestavěné skříně na míru v lesku

Kromě různých materiálů a dekorů si můžete vybrat také matnou či lesklou povrchovou úpravu. Předsíň bývá nejen nejmenší místností, ale také netmavší. Proto se obecně doporučuje vybírat raději světlé barvy. S výběrem barvy skříní, úchytek a celkového stylu vám rádi poradíme tak, aby nábytek ladil s podlahou a stěnami a také tvořil jednotný celek se zbytkem interiéru.

Stejně důležitá, ne-li důležitější než kvalita samotného materiálu korpusů, je kvalita kování a preciznost zpracování. Kováním jsou myšleny panty na dveřích, různé pojezdy, vodící lišty a další komponenty zajišťující funkčnost. Jen díky kombinaci přesného vyměření, detailní práce při výrobě korpusů a kvalitního a precizně namontovaného kování vám bude nábytek sloužit po dlouhá léta bez nutnosti oprav.

Vestavěné skříně se zrcadlem v ložnici

Celkový počet a velikost různých typů nábytku volte nejen podle toho, kolik máte v předsíni prostoru, ale také podle počtu členů v domácnosti.

BOTNÍK

Botník je v chodbě nenahraditelný. Zvažte, zda se do botníku mají vejít všechny boty všech členů domácnosti, nebo jen ty sezónní a obuv na zbylé sezóny odložíte jinam. Botník by měl být vždy dostatečně hluboký, ať do něj můžete schovat i boty člena rodiny s největšíma nohama. Také je důležité, aby byl botník dobře odvětrávaný. Nejvhodnější je tedy otevřený botník. Pokud však chcete mít boty schované za dvířky v uzavřeném botníku, mělo by v něm být vyřešené odvětrávání. Do velmi malých předsíní se může hodit vyklápěcí botník, který ušetří dost prostoru a navíc ho lze pověsit i na zeď a využít prostor pod ním. Jeho používáním si však časem můžete poničit špičky bot a vysoké boty, například kozačky, budete muset uschovat jinam. Jistě oceníte i lavici nad botníkem, na kterou si budete moct sednout při přezouvání.

KOMODA

Komody poskytují poměrně štědrý úložný prostor, který můžete využít na oblečení a doplňky, jako jsou čepice, rukavice, šály nebo tašky. Podle svých požadavků si můžete vybrat z různých konstrukčních řešení – komody se zásuvkami, s policemi, nebo kombinované komody. Do menších chodeb se hodí spíše úzké a vysoké komody, které nezaberou prostor na pohyb kolem.

VESTAVĚNÁ SKŘÍŇ

Vestavěné skříně využívají prostor velmi efektivně – bývají vysoké až po strop a nabízí tak maximum úložného prostoru. Vestavěné skříně do chodby navrhujeme a vyrábíme v rozmanitých velikostech přesně na míru – od těch, které jen vyplní menší výklenek, až po masivní rohové skříně. Jejich vnitřní uspořádání pak navrhujeme podle vašich potřeb. Můžete si sami zvolit, zda a kolik chcete polic a zásuvek nebo větších prostor na bundy či jiné vybavení, jako je například sušák na prádlo nebo vysavač. Pokud máte bund a kabátů větší množství, mnohem více než na háčky jich vejde na ramínkách na šatní tyč. Vestavěné skříně do chodby mají nejčastěji posuvné dveře, díky kterým může být v úzkém prostoru skříň hlubší, než s klasickými dveřmi na pantech. Dveře vestavěných skříní jsou vhodným místem na umístění zrcadla – velké zrcadlo krásně prosvětlí a opticky zvětší prostor a vy se v něm uvidíte od hlavy až k patě, takže vždy před odchodem z domu můžete zkontrolovat, jak vypadáte.

Vysoké vestavěné skříně v lesku

PODVĚSNÉ SKŘÍNĚ

Mnoho úložného prostoru na věci, ke kterým nepotřebujete denní přístup, poskytnou podvěsné skříňky, které jsou umístěné přímo pod stropem a hodí se tak i do velmi úzkých prostor, kde není místo na nábytek postavený na podlaze.

PŘEDSÍŇOVÝ PANEL

Předsíňový panel je tvořen deskou přimontovanou ke stěně, která bývá doplněná o polici a háčky na bundy nebo klíče. Ve srovnání s obyčejnou policí s háčky má předsíňový panel tu výhodu, že si neušpiníte oblečení od barvy na stěně a naopak nezničíte stěnu, například když přijdete v úplně mokré bundě.

DALŠÍ PRAKTICKÉ DOPLŇKY

Do předsíní, do kterých se nevejde prostorná skříň na bundy, je praktický volně stojící věšák nebo závěsný věšák na dveře. Otevřené police ve skříních můžete zaplnit stylovými boxy, díky kterým budou i vaše drobnější věci vždy uklizené.

 

Pokud potřebujete do chodby praktický nábytek na míru s dlouhou životností, zastavte se za námi do našeho studia. Po domluvě přijdeme vaši předsíň zaměřit a následně vám uděláme grafický návrh a vizualizaci, abyste si dokázali představit, jak by nový nábytek mohl vypadat. Poté, co návrh upravíme podle vašich představ, se pustíme do výroby a můžete se spolehnout i na to, že vám vše profesionálně namontujeme.