Typy bezúchytkového otevírání

Typy bezúchytkového otevírání

V roce 2022 je v kuchyních stále trendem čistý a ničím nerušený design. A to nejen v kuchyních – jednotný design sluší i nábytku v obýváku, chodbě nebo ložnici. A takový styl by mohly úchytky zbytečně rušit. Naštěstí dnes existuje hned několik různých bezúchytkových systémů, které jsou použitelné na dvířka, zásuvky i výklopy.

Nábytek bez úchytek má kromě líbivého vzhledu a naprostého pohodlí při používání i mnoho dalších výhod. Mezi ty největší patří jednoduchost údržby. Dvířka bez úchytek se vám budou mnohem lépe čistit a leštit. Hadrem totiž přejíždíte po rovné ploše bez překážek. Během vaření navíc často dochází k chytání úchytek špinavýma rukama a musíte tedy pracně čistit i je. To ale u bezúchytkových systémů nehrozí. Můžete je totiž otevřít i loktem, kolenem nebo třeba bokem. Další nespornou výhodou je bezpečnost – ze dvířek nic netrčí do prostoru, takže si při pohybu kolem nábytku neublížíte vy, ani děti. V neposlední řadě se díky bezúchytkovým systémům prodlouží životnost nábytku, protože dvířka nebouchají do korpusu, ale dovírají se pomalu a postupně.

Nadčasová kuchyně s průhledovými okny a podvícením

ZAFRÉZOVANÉ ÚCHYTKY A PROFILY

Zápustné úchytky se stále řadí mezi úchytky, nezasahují však do prostoru mimo dvířka jako ty běžné. Zápustné profily pak dokonce nemusí být ani vidět. Zafrézované úchytky jsou dostupné v různých tvarech, barvách a velikostech. Vždy je nutné přímo do dvířek vyfrézovat požadovaný tvar a úchytku do nich vsadit.

Zapuštěné úchytkové profily jsou zpravidla vyrobené z hliníku a montují se na boční hranu dvířek spodních skříněk, na horní hranu dvířek zásuvek nebo na spodní hranu dvířek výklopných horních skříněk. Mezi dvířka vždy lze vsunout prsty a uchycením za profil je otevřít.

Organizér na kuchyňské příbory

Bezúchytkové systémy Blum

Rakouská společnost Blum vyrábí vysoce kvalitní systémy kování s dlouhou životností, proto je při výrobě kuchyní na míru s oblibou používáme. Co se týče bezúchytkových systémů, Blum nabízí kompletně elektrické, mechanické i kombinované řešení.

  • Tip-on

Tip-on je čistě mechanický systém bez úchytek. Když chcete dvířka otevřít, stačí zatlačit na místo, kde je Tip-on umístěný. Je to trochu podobný princip jako u propisky, ale mnohonásobně silnější. Pružina pak dvířka otevře dostatečně natolik, aby je šlo pohodlně otevřít. Dvířka zavřete tak, že je při dovření opět lehce zatlačíte proti korpusu. Tuto technologii lze použít u všech typů skříněk – s dvířky, se zásuvkami i výklopy.

  • Bluemotion

Bluemotion je adaptivní systém tlumení, který zajišťuje plynulý a tichý doraz při zavírání dvířek. Nezáleží při tom na tom, jak rázně dvířka zavřete – nikdy nebouchnou. Technologie je dostupná pro závěsy, výsuvy i výklopy.

  • Tip-on Bluemotion

Kombinace dvou výše zmíněných mechanických systémů. Dvířka otevřete lehkým ťuknutím a zavřete ráznějším přibouchnutím. Dvířka však díky Bluemotion nebouchnou, ale před dovřením téměř zastaví a dovřou se plynule a tiše. Tato kombinace systémů je nejen vysoce komfortní při užívání, ale také umožňuje namontovat dvířka s naprosto minimální mezerou a seřídit je ve 4 směrech, díky čemuž je možné dokonale vyrovnat linii mezer.

  • Servo-drive

Servo-drive je nejmodernějším systémem bezúchytkového otevírání skříněk. Tento systém je elektrický a k otevření stačí jen lehké domáčknutí dvířek – mnohem jemnější než u výše zmíněných mechanických systémů. Otevřít můžete nejen dotekem ruky, ale také například kolenem, loktem nebo bokem. Mechanismus totiž skříňku otevře dostatečně na to, abyste se dvířek už nemuseli dále dotýkat. Servo-drive je obzvlášť vhodný na horní skříňky s výklopy Aventos HK, které se navíc zavírají zcela automaticky po stisknutí tlačítka na spodní straně korpusu.

Bezúchytkový elektrický mechanismus Servo-drive se však používá také na zásuvky a poměrně nově i na mrazáky a ledničky, přičemž se nemusíte obávat, že by se otevřely nedopatřením a zůstaly otevřené. Při samovolném otevření a další nečinnosti se dvířka totiž zase sama zavřou. Servo-drive je praktický i na úklid. Aby se vám skříňky při čištění dvířek samy neustále nezavíraly a neotevíraly, lze celý systém vypnout jediným vypínačem.

 

V našem studiu vám rádi předvedeme různé možnosti otevírání dvířek a pomůžeme vám najít to nejlepší řešení přesně pro vás. Tak, abyste byli s vaší kuchyní na míru spokojení nejen na začátku, ale po mnoho dalších let.