Typy skříněk a jejich umístění v kuchyni

Typy skříněk a jejich umístění v kuchyni

Naplánovat, jak by měla vypadat vaše nová kuchyně, není vůbec tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. To, v jakém bude stylu a z jakých materiálů bude vyrobená, pro tentokrát vynechejme. V tomto článku se zaměříme na to, z jakých typů kuchyňských skříněk si můžete vybrat. Už dávno totiž máte mnohem více možností než obyčejné policové skříňky s dvířky, přestože i ty se stále řadí mezi nejoblíbenější a nejčastěji používané.

Při návrhu kuchyně na míru řešíme její celkovou ergonomii, aby pro vás byla příprava jídla maximálně pohodlná a příjemná a zároveň jste měli dostatek úložného prostoru na vše, co potřebujete. Díky mnohaletým zkušenostem dokážou naši designéři zakomponovat vaše požadavky do návrhu tak, aby bylo rozvržení pracovní plochy a zón maximálně praktické.

Samotné typy skříněk a jejich šířku lze vesměs libovolně kombinovat podle vašich potřeb a přání. Limitováni jsme při návrhu pouze velikostí prostoru, umístěním vývodů vody, elektřiny, plynu a podobně.

Typy spodních skříněk v kuchyni na míru

Výšku a hloubku spodních skříněk ovlivňuje mimo jiné i velikost a výška pracovní desky. V našem studiu je samozřejmostí úprava rozměrů na míru. Například pracovní plochu navrhujeme v takové výšce, aby byla o 10–15 cm níže než vaše ruce, když se postavíte před linku a ohnete ruce v loktech do pravého úhlu. Běžná hloubka pracovní desky je 60 cm, na přání vám však rádi vyrobíme i pracovní desku a skříňky o větší hloubce. To se hodí, pokud je vaše kuchyň dostatečně široká a chcete mít přímo na pracovní desce odložené třeba malé spotřebiče či jiné vybavení.

Základní skříňka

Uvnitř základní spodní skříňky najdete zpravidla jednu či dvě police. Vybavená je klasickými dvířky na pantech. Základní skříňky jsou klasikou a díky minimu potřebnému kování patří také k těm levnějším variantám. Počítejte však s tím, že se k nim vždy budete muset sehnout a abyste se dostali k věcem umístěným v jejich zadní části, budete muset nejdříve vytáhnout ty z přední části.

Zásuvková skříňka

Zásuvky nabízí optimální přehled a pohodlný přístup ke všem uloženým věcem. Díky kvalitnímu kování s dostatečnou nosností je totiž můžete bez obav otevřít na maximum a vytáhnout i věci z jejich zadní části, aniž byste se muset příliš ohýbat nebo něco vytahovat. Trendem poslední doby je využití zásuvkových skříněk všude tam, kde je to možné. Zásuvky mohou mít různou výšku. Zpravidla jsou zásuvky pod pracovní deskou užší a hodí se zejména na příbory a drobné kuchyňské náčiní, ve kterém můžete mít ještě větší přehled díky příborníkům a dalším šikovným vnitřním organizérům. Spodní zásuvky mohou být hlubší a mít nosnost třeba i 60 kg, proto se do nich nemusíte bát umístit ani hrnce.

DŘEZOVÁ SKŘÍŇKA

Jak název napovídá, jedná se o skříňku, která je umístěná přímo pod dřezem. Běžným řešením je skříňka s policí, která je však právě kvůli dřezu a odpadu okradena o část prostoru, a tedy i praktičnosti. Za skvělou vychytávku pod dřez považujeme takzvaný sortér – představit si ho můžete jako velkou zásuvku, která přímo vybízí k umístění odpadkového koše a čisticích prostředků, ke kterým budete mít po jeho vysunutí opět skvělý přístup.

Úložný systém ve skříni pod dřezem
Výsuvný program

Výsuvné programy jsou oblíbené zejména v případě, že chcete vyplnit užší prostor, do kterého už by se běžná skříňka nevešla. Výsuvný program si můžete představit jako jednu vysokou a úzkou zásuvku. Uvnitř zpravidla najdete buď výsuvný věšák na utěrky, nebo police s bočnicemi, které se skvěle hodí k uskladnění lahví, například olejů a dochucovadel.

ROHOVÁ SKŘÍŇKA

Co se týče rohových skříněk, máte na výběr hned z několika možností. Opět začneme nejjednodušší a nejlevnější variantou, kterou je úplné zaslepení rohu. Jak ale jistě tušíte, nejedná se o velmi praktickou záležitost – obírá vás totiž o drahocenný úložný prostor. Proto tato varianta bývá nejčastěji používaná u velkých kuchyní ve tvaru U nebo G, v rodinných domech, kde je úložného prostoru dostatek. Druhou možností je rohová skříňka s policí, která je vybavená speciálním pantem, ale otevíráte ji pomocí dvířek stejně jako základní skříňku. Máte tedy k dispozici úložný prostor – ten se ale hodí zejména na věci, které nepoužíváte úplně na denní bázi, protože dvířka jsou kratší než samotná skříňka a do její zadní části je tedy zhoršená dostupnost.

Mnohem praktičtějším řešením jsou otočné nebo výsuvné programy do rohových skříněk. Různí výrobci nabízí různé typy – může jít o drátěné koše nebo plné police, přičemž některé z nich je možné otáčet uvnitř skříňky, jiné se vysunou ze skříňky ven, a to buď částečně, nebo zcela. Další možností pro řešení rohů jsou rohové zásuvky, jejichž čela a záda jsou „zlomená“ v úhlu 90°. Poslední možností, na kterou někteří nedají dopustit, zatímco jiní by ji ve své kuchyni nesnesli, je využití rohové skříňky pro umístění dřezu.

Úložné systémy v rohové skříni

Typy horních skříněk v kuchyni na míru

U horních skříněk je důležitá nejen výška, v jaké jsou upevněné na stěnu, ale také jejich hloubka. Tyto parametry vám upravíme na míru podle vaší výšky a potřeb, abyste měli maximum úložného prostoru a zároveň vám nijak nepřekážely.

Základní horní skříňka

Horních skříněk není tolik typů jako spodních, ale zato je k dispozici mnohem více typů dvířek. Nejlevnější a nejjednodušší variantou jsou opět klasická dvířka na závěsech. Bohužel ale nepatří k těm nejpraktičtějším řešením – otevřená dvířka vám totiž vždy překáží, takže se je musíte naučit buď neustále zavírat, nebo si dávat velký pozor, abyste se nepraštili do hlavy. Na horní skříňky proto raději zvolte dvířka, která se otevírají směrem nahoru – mezi ně patří výklopy a výsuvy, případně skládané výsuvy. Jak vypadají, jaké jsou jejich výhody a nevýhody a jak vypadají se dovíte v článku Otevírání kuchyňských dvířek: Je libo panty, výklopy či rolety?

Dvířka mohou být plná nebo prosklená, přičemž sklo může být nejen čiré, ale i mléčné nebo kouřové, případně mít různé jiné odstíny.

Police

Pokud chcete kuchyň celkově vzdušnou nebo si zkrátka chcete některé kousky nádobí vystavit na odiv, hodit se vám bude základní skříňka s policí, ale bez dvířek, nebo samostatná police.

Skříňka na digestoř

Pokud se rozhodnete pro vestavnou digestoř, uvidíte jen její ovládací panel a zbytek bude ukrytý právě ve skříňce. Díky tomu je zajištěný ničím nerušený a jednotný design celé kuchyně. Když se navíc digestoř nainstaluje chytře, zbyde vám ve skříňce ještě trocha místa na věci.

Další skříně v kuchyni na míru

Kromě horních a spodních skříněk vám do kuchyně na míru vyrobíme i praktické vysoké skříně ve stejném designu.

Policová skříň / spíž

Policová skříň je perfektní na uskladnění veškerých potravin, které nepotřebují být uložené v chladu. Nejčastěji při návrhu kombinujeme police a zásuvky. Jedna či dvě police se pak nachází v horní částí skříně a níže, kam vidíte a dosáhnete, jsou umístěné zásuvky. Ty mohou mít nosnost i desítky kilogramů, takže se nemusíte bát do nich uskladnit vše potřebné. Jejich nespornou výhodou je přehlednost – zásuvky lze vysunout kompletně, takže se snadno dostanete i k věcem uloženým v zadní části.

Skříň na vestavné spotřebiče

Kromě skříně na vestavnou lednici je trendem posledních let skříň na menší vestavné spotřebiče kombinovaná s dalším úložným prostorem. V této „věži“ většinou najdete nejen vestavnou mikrovlnku a troubu, které jsou v pohodlné výši k obsluze, ale také zásuvky a další skříňku s dvířky.

Jak naplánovat rozmístění skříněk

Kompletní návrh kuchyně včetně rozvržení zón, ergonomického rozmístění skříněk, jejich velikosti a v neposlední řadě designu vyžaduje mnoho znalostí a zkušeností. Přijďte za námi do našeho studia Válek a Kačena a řekněte nám o své budoucí kuchyni vše, co jste si vysnili. My kuchyň navrhneme, vytvoříme vizualizaci, vyrobíme a namontujeme – zkrátka uděláme vše proto, abyste se nemuseli vůbec o nic starat a mohli se jen těšit na svou novou kuchyň na míru.