Jsou lepší vestavné, nebo volně stojící spotřebiče?

Jsou lepší vestavné, nebo volně stojící spotřebiče?

Rekonstruujete nebo plánujete novou kuchyň na míru a nedokážete se rozhodnout, zda si pořídíte volně stojící nebo vestavné spotřebiče? Jak jistě tušíte, obě možnosti mají své výhody a nevýhody. Než tedy začnete porovnávat konkrétní produkty a zkoumat jejich parametry, zhodnoťte, co bude vašim požadavkům vyhovovat více – s rozhodováním vám pomůže tento článek.

Pokud ještě žádný návrh nemáte a raději byste si nechali navrhnout kuchyň na míru od profesionálů, neváhejte za námi přijít do našeho studia, kde s vámi rádi probereme veškeré možnosti i výhody a nevýhody jednotlivých variant.

Co jsou to vestavné spotřebiče a do jaké kuchyně se hodí?

Zabudované spotřebiče jsou pevně spojené s kuchyňskou linkou a mají speciální otevírání, na které se pomocí šroubků přichytí nábytková dvířka ve stejném designu a ze stejného materiálu, z jakého je ostatní nábytek. Montáž je sice náročnější, ale pokud si necháte vyrobit kuchyň na míru v našem kuchyňském studiu Válek a Kačena, nemusíte si s tím lámat hlavu a můžete se spolehnout na to, že veškeré spotřebiče odborně nainstalujeme. Nabídka je poměrně široká – v kuchyni můžete mít vestavnou myčku, vestavnou lednici, vestavný sporák, vestavnou digestoř a další spotřebiče.

Trouba v rustikálním stylu a úložné prostory

V případě, že jste zastánci čistého minimalismu, budou vám do kuchyně zcela jistě zapadat právě vestavné spotřebiče, u kterých na první pohled nemusí být vůbec znát, zda se za dvířky ukrývá skříňka nebo spotřebič. Také u rustikálního či retro stylu by mohly moderní spotřebiče působit rušivým dojmem. Občas však mohou být volně stojící spotřebiče samostatným designovým prvkem, který ke kuchyni ladí. Například do kuchyně ve stylu 60. let se skvěle hodí stylové retro spotřebiče pastelových barev s masivními madly a oblými rohy a k industriálnímu stylu skvěle ladí nerezové spotřebiče.

Vestavné spotřebiče zachovávají čisté linie

Není se čemu divit, že zabudované spotřebiče se v posledních letech těší čím dál větší oblibě. Design kuchyně s vestavnými spotřebiči je ničím nerušený a sjednocený, díky čemuž kuchyň vypadá také čistější. A nejen vypadá – vestavné spotřebiče jsou na údržbu opravdu přívětivější. Je to z toho důvodu, že mezi kuchyňskou linkou a spotřebiči není žádný prostor, do kterého by zapadaly nečistoty.

Další výhodou vestavných spotřebičů je to, že mohou být umístěné do jakékoliv výšky, například trouba do výšky pasu nebo varná deska zapuštěná o pár centimetrů pod pracovní plochu. Varná deska navíc může být i na jiném místě než přímo nad troubou a i v tomto případě jistě oceníte, že mezi varnou deskou a pracovní plochou není žádná mezera, do které by zapadávaly kousky jídla nebo jiné nečistoty. Nejmodernější varné desky dokonce nemají oddělené plotýnky, ale jednolitou plochu, která sama pozná, kde je položený hrnec či pánev.

Přestože mají i vestavné spotřebiče v kuchyni typizované rozměry a můžete si vybrat z mnoha značek a typů, počítejte s tím, že jejich případná oprava či výměna je náročnější než u volně stojících spotřebičů. 

Volně stojící spotřebiče nabízí více prostoru a funkce navíc

Ať už se jedná o chladničku, myčku nebo sporák, volně stojící spotřebiče mají při stejné výšce a šířce zpravidla větší využitelný prostor uvnitř. Vestavné spotřebiče mají totiž často o něco menší hloubku, aby na ně bylo možné přimontovat nábytková dvířka. Tato skutečnost může být rozhodující zejména v domácnostech, kde je více členů a je tedy i větší zásoba jídla, zašpiní se větší množství nádobí a je potřeba upéct více porcí najednou. Navíc ve srovnání s vestavnými spotřebiči je většinou příjemnější i jejich pořizovací cena.

Některé volně stojící spotřebiče také mohou nabízet speciální funkce, které u těch vestavných najdete jen zřídka – u lednic je to například výrobník ledu, výdejník vody nebo displej na dveřích, přes který můžete lednici ovládat.

Stále si nedokážete představit, jak by vaše kuchyň vypadala s vestavěnými spotřebiči a jak s těmi volně stojícími? V našem studiu vám připravíme vizualizaci kuchyně na míru, díky které bude vaše rozhodování snazší, a ještě před samotnou výrobou můžeme jakoukoliv část upravit přesně podle vašich požadavků.