Jakou podlahu zvolit do kuchyně?

Jakou podlahu zvolit do kuchyně?

Podlaha v kuchyni patří k těm nejvíce namáhaným v celém interiéru, a proto na ni klademe opravdu vysoké nároky. Musí být dostatečně kvalitní, aby odolala padajícímu nádobí a příborům, drápkům domácích mazlíčků, rozlité polévce a v horším případě třeba i vyteklé myčce. Zároveň by měla splňovat vaše požadavky na vzhled, být příjemná i při chůzi naboso a pro vaše bezpečí by neměla klouzat. Jak vybrat podlahu do kuchyně, která bude nejen krásná, ale i praktická?

Materiály podlahových krytin do kuchyně

Podlaha nepatří k nejlevnějším součástem kuchyně a nejspíš ji nebudete chtít za pár let měnit za novou, a to ani kvůli náročnosti samotné výměny. Vybrali jsme několik typů podlahových krytin, které se do kuchyně díky svým vlastnostem hodí nejlépe.

Vinylová podlaha

Podlahy z vinylu patří v kuchyních na míru k těm nejoblíbenějším. Vinyl je dostatečně odolný vůči mechanickému poškození, skvěle izoluje zvuk a díky tomu, že je měkký a teplý, je příjemný i při chůzi boso. Dokonce je vhodný i k pokládce na podlahové topení. Existují hned tři typy pokládky: dílce s click systémem, lepené dílce nebo měkčený vinyl v roli. Dílce mají tu výhodu, že lze poměrně jednoduše vyměnit poškozené kusy za nové. Co se týče vinylové podlahy s click systémem, manuálně zruční si ji dokonce zvládnou bez větších obtíží položit i sami.

Údržba vinylu vám na čele vrásky nepřidá – podlahu stačí jen vysát a vytřít. Dalšími výhodami jsou výběr z téměř nekonečné řady různých dekorů a velmi příznivá cena. Jeho nevýhodou je ale jeho neekologická likvidace.

Laminát

Laminát je typ plovoucí podlahy. Je vyrobený z dřevovláknitých desek MDF nebo HDF, jeho základem je tedy dřevo. Vzhledem k tomu, že při vylití tekutin může dřevo nabobtnat, není do kuchyňských podmínek běžný levný MDF laminát vhodný. Dnes už však najdete mnoho voděodolných laminátů z HDF se speciálně ošetřeným povrchem a spoje je možné zatmelit. Odolnost laminátu se zvýší také v případě jeho nalepení na podklad. Na druhou stranu tím ztratíte možnost vyměnit v případě potřeby poškozenou část za novou.

Dlažba

Dlažba je dokonale voděodolná a poměrně odolná vůči mechanickému poškození. Jen tak ji nepoškrábete, ale například pro keramickou dlažbu může mít pád většího kusu nádobí devastující následky, které bohužel jen tak neopravíte. Pískat si však budete během úklidu, který je v tomto případě opravdu jednoduchý, tedy až na spáry, které se rády zanášejí nečistotami. V létě vás potěší, že příjemně chladí. V zimě ale naopak studí. Naštěstí však dobře vede teplo, takže se hodí i k pokládce na podlahové topení.

Vybírat můžete z velkého množství dekorů, velikostí a tvarů dlaždic. Pro svou bezpečnost se však při výběru zaměřte na to, ať mají protiskluzovou úpravu. Cenovky dlažeb jsou různé, každopádně vás tato podlaha nemusí stát jmění. Horší je to s pokládkou, která je poměrně náročná.

Klasická kuchyně s barem na míru od firmy Válek & Kačena
Korek

Korek je přírodní materiál, který pochází z kůry dubu korkového. Je příjemně měkký a pružný na došlap a nádherně izoluje teplo i hluk. Navíc má skvělé hygienické vlastnosti, je zdravotně nezávadný a odolný vůči plísním i bakteriím. Do kuchyně je vhodnější zvolit lakovaný korek, který je odolnější vůči rozlitým tekutinám i nárazům. Vybírejte opravdu kvalitní korek, jen s takovým se budete moct radovat z jeho dlouhé životnosti a tvarové stálosti.

Linoleum

Linoleum, jinak zvané marmoleum, je přírodní materiál, který je ekologický a zdravotně nezávadný, takže je vhodný i pro alergiky. Linoleum je díky své měkkosti a pružnosti velmi příjemné na došlap, má skvělé akusticky izolační vlastnosti a snadno se udržuje. Kvalitní linoleum sice patří k těm dražším krytinám, ale do kuchyně se díky své voděodolnosti skvěle hodí.

Dřevo

Dřevo je nadčasové. Působí luxusním dojmem a například k rustikálnímu stylu neodmyslitelně patří. Jeho cena je sice vysoká, ale při správné údržbě vydrží věčnost. Správná údržba dřeva ale nepatří k těm jednoduchým. Dřevo je totiž nutné čas od času brousit a lakovat. Takový pocit, jaký máte při chůzi po dřevě boso, vám ale žádná jiná podlahová krytina neposkytne. Dřevo lze skládat do různých vzorů a mořit do různých odstínů. Vzhledem k vyšší citlivosti na vlhkost ale doporučujeme zvolit nějakou exotickou dřevinu, která má vyšší tvrdost a je tedy odolnější.

Jak vybrat vhodný dekor podlahy do kuchyně

Co se týče barvy, prostorné místnosti snesou i tmavší odstíny, menším místnostem ale více sluší ty světlé. Stylově působí kontrastní barva podlahy vůči kuchyňské lince. Konkrétní dekor i barvu podlahy vybírejte raději neutrální, aby se vám brzo neokoulala. Jak už bylo řečeno, podlahu není jednoduché ani levné vyměnit. Pokud máte kuchyň spojenou s obývákem, rozhodně zvolte stejnou podlahu do obou místností, prostor se tím hezky sjednotí.

Při pokládce myslete na to, že stejně důležitý jako samotná podlaha je podklad. Nezanedbejte ho – vhodné je použít speciální podložku, která navíc izoluje hluk a teplo a zvyšuje celkovou odolnost podlahy.

 

Ať už máte jasné představy o tom, jak by měla vaše kuchyň na míru vypadat, nebo si raději necháte poradit od zkušených designérů, stavte se za námi do našeho studia. Uděláme vám vizualizaci vaší kuchyně na míru, ať si jí můžete do detailu představit. Kuchyň vám po doladění podrobností také vyrobíme a samozřejmě zajistíme i montáž.